Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Незламна Баришівщина

 

Матеріал подано без змін

 

Незламна Баришівщина

(З досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Броварського району Київської області)

 

До 2-ї річниці визволення Баришівської громади від російських окупантів в рамках засідання літературно-мистецького об’єднання «Краєзнавча Баришівщина» (директор, керівник Галина Пацаловська) в читальній залі Баришівської центральної бібліотеки для дорослих Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради проведено годину спогадів «Звитяжна Баришівщина: хроніки героїзму». Підготувала та модерувала захід Олена Бойко, заступник директора Баришівської ЦБС. У заході взяли участь родини захисників України, мешканці, бібліотечні працівники, молодь Баришівської громади. 

Директор Баришівської ЦБС Галина Пацаловська зазначила, що Баришівська громада з перших днів повномаштабного вторгнення прийняла на себе удар загарбників. Ворог йшов на українську столицю з півночі, несучи смерть і руйнування. Цілий місяць тривала окупація рашистами сіл Перемога, Лук’янівка, Рудницьке. Після себе росіяни залишили руїни, катівні та могили. Плани ворога захопити Київ за три дні зірвали мужні, волелюбні українці, які захищають донині свою Україну, свою родину, свій дім.Галина Василівна розповіла, що вшанування Героїв війни у Баришівській центральній бібліотеці для дорослих проводяться щорічно. У 2022-2023 роках проведено зустріч «Герої живуть поруч» з воїнами ТРО, літературно-патріотичний нарис «Пам’ятаємо, славимо, вшановуємо!». Передаючи «свічку тепла» один одному, учасники з хвилюванням, з болем, зі сльозами згадували страшний ранок 24 лютого 2022 року. В перші дні війни всі об’єдналися, робили коктейлі Молотова, чоловіки стояли в черзі до формування ТРО, до військкомату. Змінилися цінності.

Життя розділилося на до…і після. Немає жодної родини, якої не торкнулася б війна. Війна – це водночас горе і біль для кожної людини і мужність наших захисників-оборонців. Командир І взводу роти охорони Броварського ТЦК та СП Олег Воробей згадує, що вони брали участь у всіх заходах безпеки Баришівської громади. З теплотою він згадує свого, вже покійного, побратима Віктора Бойка. А прапор подарований бійцями Сил Спеціальної Операції, які визволяли Баришівську громаду постійно супроводжував їх у визволених селах, вони берегли його, як могли.

Письменник, пошуковець, волонтер Олег Федотов ще з 2014 року допомагає військовим. Олег показав фільм про перший день деокупації с. Перемоги, озвучений Віктором Бойком та познайомив присутніх з своєю поетичною та музичною творчістю. Свій вірш «Сапер» він присвятив Віктору Бойку. Олег запалив свічку пам’яті, присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих воїнів.

Зав. методично-бібліографічним відділом

Баришівської ЦБС

Наталія Лавріненко