Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Афганська війна очима сьогодення

 

Матеріал подано без змін

 

Афганська війна очима сьогодення

( З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

15 лютого 2024 року ми віддаємо шану учасникам бойових дій на території інших держав та відзначаємо 35-ту річницю виведення радянських військ з Республіки Афганістан. Найбільш масштабною та трагічною була війна в республіці Афганістан. Ця війна стала важким випробуванням і трагедією для сотень тисяч людей - тих, хто безпосередньо знаходився на Афганській землі, і тих, хто чекав вдома повернення своїх синів, чоловіків, батьків, коханих, друзів. За тридев’ять земель від рідної землі змушені були воювати десятки тисяч українців, проливаючи кров за примарні ідеї російсько-радянської імперії. Молоді люди йшли туди не за орденами і медалями. Вони свято вірили, що виконують інтернаціональний обов’язок, що несуть визволення приниженим та поневоленим, що йдуть не вбивати, а захищати нове життя. Скільки їх там загинуло і сьогодні достеменно невідомо. Війна, яка тривала більше 9 років з 25 грудня 1979 року, завершилась поразкою для Радянського Союзу.

Минуло вже багато років після тих трагічних подій, проте час непідвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності та вірності військовому обов’язку. Час і досі не загоїв рани учасників тієї жорстокої війни, які живуть, працюють і нині допомагають нашим воїнам Збройних Сил України якнайшвидше вигнати  російських окупантів з рідної землі, наближаючи той світлий день нашої Перемоги. Вони  ніколи не забувають про біль та загиблих на чужій землі друзів. Вічна пам’ять воїнам, які до кінця виконали свій військовий обов’язок!

До цієї дати в Обухівській центральній публічній бібліотеці для дорослих оформлено викладку - спогад «Афганська війна очима сьогодення». Біля викладки  проводяться  бесіди та огляди літератури. 

Ми  твердо віримо, що війна московітів в Україні закінчиться так само, як і війна радянського союзу в Афганістані. Ганебно.

Слава Україні!

Л.Храпач – завідувачка Обухівською центральною публічною 

                     бібліотекою для дорослих Обухівської міської ради