Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Презентація роману-сповіді Лесі Шиденко «Переддень життя»

 

Матеріал подано без змін

 

Презентація роману-сповіді Лесі Шиденко «Переддень життя»

(З досвіду роботи сільської  бібліотеки с. Новсілки Чабанівської ТГ Фастівського району Київської області)

  

 Неймовірна авторка Леся Шиденко - офіцер запасу, літераторка, поетеса, професійний художник, філолог, вчитель української мови, відмінник освіти України завітала 9 лютого до сільської  бібліотеки села Новосілки на презентацію свого  роману-сповіді «Переддень життя» (К. : Гамазин, 2021).

  «Переддень життя» - це жіночий погляд на воєнні події в нашій країні, це погляд у душу й серця тих, кого зачепила і в кого відібрала ця війна найближчих . Це роман-сповідь жінок, які стали прямими учасниками воєнних подій через своїх найрідніших: синів, коханих чоловіків і найкращих у світі татків, наших захисників, спецпризначенців Служби безпеки України.  Пані Леся розповіла присутнім про те, якими були  герої її книги -  Герої України  поза війною, якими були у повсякденному житті: кого і що любили понад життя, чим захоплювались і про що мріяли. Книга писалася на реальних подіях. 85 історій -  це зворушливі, щемні, романтичні, смішні й часом не дуже, по-життєвому кумедні історії з життя, розказані матерями, коханими дружинами, дітьми і найближчими друзями працівників СБ України.         

   Леся Шиденко, офіцер запасу, не лише письменниця, а талановита мисткиня. Цікавою, емоційною  розповіддю про серію своїх портретів  загиблих спецпризначенців СБУ,  захопила Леся Олексіївна усіх присутніх.  Завдяки цим  портретам, які і сформували «Невидиму варту» (виставку, з якою авторка об’їздила понад 30 міст України і про перипетії якої оповідає  у своїй  книзі), усі рідні змогли не лише побачити своїх героїв знову живими, усміхненими і щасливими, а й отримати ці портрети у подарунок, адже,  художниця подарувала усі їх сім’ям загиблих, а разом з тим – неймовірне щастя згорьованим людям, які вже ніколи не повернуть своїх рідних і коханих.

   Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять героїв книги – загиблих співробітників СБУ Олександра Хараберюша, Марка Шпака, Андрія Кузьменка, Руслана Лужевського, Андрія Долгова, Геннадія Біліченка, Олександра Аніщенка, Олександра Петрищука, Віктора Мандзика, всіх захисників і захисниць України.

  Окремою віхою у творчості Лесі Шиденко постала робота над  піснею, якій судилося стати вікопомною. Під час розмови письменниця розповіла про те, що основою для написання  цієї пісні стала щемна і чутлива історія прекрасного і трагічного  кохання захисників «Азовсталі»  і  Маріуполя -  Валерії «Нава» Карпиленко (Суботіної) і Андрія «Бороди». Ця історія зачепила Лесю Шиденко за живе. Поезія для пісні «Кохання сталь» сама полилася просто із серця поетеси.  Музику на ці слова написав Григорій Попович,  а  заспівала її відома українська виконавиця Марія Бурмака.

   За свою активну громадську діяльність у 2023р. Леся Шиденко отримала народну нагороду «Честь і слава».

  Наприкінці заходу авторка подарувала  сільській бібліотеці  примірник свого видання та книги  сучасного  талановитого  автора - Сергія Деркача.

   Зустріч пройшла в теплій, душевній атмосфері, і не залишила байдужим жодного з присутніх.

Олена Сурга

завідувачка сільської  бібліотеки с. Новсілки 

Чабанівської ТГ Фастівського району Київської області