Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Народознавець Павло Чубинський і наш край - з досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Броварського району Київської області

 

Народознавець Павло Чубинський і наш край

 

(З досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Броварського району Київської області)

 

Матеріал подано без змін

Я в світі щиро працював,

Я сіяв те, що Бог послав!

Павло Чубинський

26 січня 2024 року в Баришівській центральній бібліотеці для дорослих Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради проведена краєзнавча година «Народознавець Павло Чубинський і наш край» в рамках засідання літературно-мистецького об’єднання «Краєзнавча Баришівщина» до 185-річчя від дня народження український етнолога, фольклориста, поета, автора слів Гімну України Павла Платоновича Чубинського.

Розпочався захід з виконання  присутніми акапельно  Гімну України та вшануванням пам’яті загиблих захисників України.

Заступник директора Баришівської ЦБС Олена Бойко розповіла про історію створення Гімну незалежної України та прочитала маловідомий  оригінал вірша Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна», на основі якого було складено Гімн незалежної української держави.

Директор Баришівської ЦБС Галина Пацаловська зупинилась на  цікавих фактах з життя Павла Чубинського, пов’язаних з нашим краєм. Вони надруковані в книзі бориспільського краєзнавця Андрія Зиля «Народознавець Павло Чубинський і його доба».

«Павло Чубинський  збирав до гурту своїх однодумців, щоб спільно вклонитись могилі  великого Кобзаря. Літом 1862 року на пересадних і пішки гурт хлопців вирушив з Борисполя до села Війтове (тепер Войкове Згурівського району). Супутниками Павла Чубинського були Віктор Синьогуб, Іван Касяненко студент Дмитро Богданов. Касяненко Іван Михайлович – етнограф, син козака із села Корніївка, Переяславського повіту, збирав етнографічні матеріали зі звичаєвого права, записував казки в селі Іванків та Корніївці. По дорозі вони збирали селян і читали їм вірші Тараса Шевченка. Плідною була співпраця Чубинського і Миколи Лисенка. Микола Лисенко здійснив переважну більшість нотних записів пісень календарного типу у Борисполі, решту в навколишніх селах: Іванькові, Корніївці Переяславського повіту.

На книжковій виставці «Павло Чубинський  -- автор Гімну Україну», представлені книги, статті з енциклопедичних видань присвячених видатному українцю. Фольклорно-етнографічні  дослідження Павла Чубинського стали ледь не енциклопедичним посібником з народної духовної культури.

У місті Бориспіль щороку проходив обласний етнографічний  фестиваль "Онуки полянські" ім. Павла Чубинського. В 1992 році лауреатом цього фестивалю був народний аматорський хор «Жайвір» Баришівського культурно-мистецького центру  (керівник Галина Сташук). Однією  з найколоритніших постановок став фрагмент «Українське весілля», взятий з народознавчих досліджень  Павла Чубинського у виконанні народного аматорського хору «Жайвір» Баришівського КМЦ  та фольклорних колективів з сіл Морозівки та Лук’янівки.

Розповідь бібліотекарів доповнив краєзнавець, протоієрей Свято-Михайлівської церкви с. Лукаші  Павло Лисенко, в якого  дуже багато досліджень з  історії нашого краю та його видатних постатей.

Внесок, зроблений Чубинським в народознавство, важко переоцінити. Його етнологічні і фольклористичні дослідження донині слугують важливим підґрунтям розвитку вітчизняної наукової думки.

Ще не вмерла Україна. Так не вмре! Поки живі українці, батьківська мова і наша воля!

Завідувач методично-бібліографічним відділом

Баришівської ЦБС 

Наталія Лавріненко