Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Пам`яті Героїв Крут - з досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради

 

Матеріал подано без змін

 

 

Пам`яті Героїв Крут

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

29 січня українці вшановують події кінця січня 1918 року, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху — бій під Крутами.         

Більш ніж сто років тому на Чернігівщині недалеко від залізничної станції Крути, добровольчий Студентський Курінь, що складався із 300 юнаків: студентів Університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського Народного Університету та гімназисти Київських гімназій, відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили у нерівний бій із більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько 5 тисяч вояків.

Бій тривав лише п’ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога. Ця затримка дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність. Цей бій юних героїв народ України пам'ятатиме завжди. 

На вшанування пам’яті перших українських «кіборгів» в Обухівській центральній публічній  бібліотеці для дорослих оформлена хроніко – документальна експозиція «Пам’яті героїв Крут», на якій представлена література про ці історичні події. У читальному залі для відвідувачів бібліотеки відбуваються  бесіди та огляди  літератури.

Л.Храпач – завідувачка Обухівською центральною публічною 

                     бібліотекою для дорослих Обухівської міської ради