Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Степан Бандера: правда і міфи

 

Матеріал подано без змін

 

 

Степан Бандера: правда і міфи

(З досвіду роботи Броварської міської публічної бібліотеки)

 

16 січня 2024 року в приміщенні Броварської міської публічної бібліотеки відбулася зустріч-презентація «Степан Бандера: правда і міфи», присвячена 115-річчю від дня народження Степана Бандери – українського політичного та громадського діяча, ідеолога українського націоналізму. 

 Гостем бібліотеки був Віктор Рог – історик та громадський діяч, редактор газети «Шлях Перемоги»

Зустріч відкрили вихованці Броварської міської музичної школи для дітей (викладач –  Світлана Бахметова). Георгій Гордійчук виконав на бандурі композицію «В'язанка». Містком до початку розмови стала пісня «Батько наш Бандера», яку заспівала для присутніх Антоніна Костюк. 

Віктор Рог зупинився на найважливіших фактах біографії Степана Бандери, провів паралелі із сьогоденням. Разом із присутніми історик розмірковував, як так сталося, що саме постать Бандери стала такою знаковою як для українців, які виборювали свою державу, так і для їхніх ворогів; чому навколо цієї особистості так багато міфів та фейків, чому саме Бандері приписують стільки висловів та дій, що насправді йому не належать...

На зустрічі відбулася презентація тематичних видань: книги Данила Чайковського «Степан Бандера: людина – борець – провідник» та збірника творів Степана Бандери «Перспективи української революції». Говорили також про видання, вже наявні у фонді бібліотеки, серед яких – «Страсті за Бандерою», збірка праць українських та іноземних істориків. 

Наприкінці учасники дякували за таку інформативну й насичену зустріч, яка вкотре змусила замислитися про важливі історичні паралелі, сучасні виклики та необхідність постійної самоосвіти й осмислення історичних процесів та визначних постатей. 

Завідуюча Броварської міської публічної бібліотеки 

Лідія Стрельченко