Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Біль душі людської

 

Матеріал подано без змін

 

Біль душі людської

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

Щороку четверта субота листопада – день великого суму та скорботи для всіх українців. Ця пам’ятна дата має нагадувати про жахливі події, пов’язані з геноцидом, вчиненим стосовно українського народу. Цей, сповнений скорботи день, названо Днем пам’яті жертв Голодоморів, які мали місце в 1921-1923 рр., 1932-1933рр. та 1946-1947 рр. Найтрагічнішим та найжахливішим за наслідками став масовий голод 1932-1933 рр. Відомо, що за цей період від голоду, штучно та планомірно впровадженим в життя верхівкою радянської влади, загинуло понад 7 мільйонів осіб.                                                            У 2023 році День пам'яті жертв Голодоморів припадає на 25 листопада. Другий рік поспіль вшанування винищених голодом жертв відбувається на тлі повномасштабної війни, розпаленої росією. Минуло 90 років, і той самий агресор знову спрямував геноцидні дії проти українців,  руйнуючи цивільну інфраструктуру, школи, лікарні, житлові будинки, вбиваючи та катуючи мирних жителів.

Російський режим штучно обмежує доступ мільйонів людей до українського збіжжя та загострює продовольчу ситуацію у світі.

Колись нас хотіли знищити голодом, тепер — темрявою та холодом.

Українська нація мужньо чинить спротив значно чисельнішому ворогу. В нас немає іншого вибору, ніж вистояти. Інакше історія закине українців на нове коло вже пройдених випробувань. Ми пам’ятаємо уроки минулого й не хочемо повертатися в «тюрму народів». Саме національна пам’ять робить нас сильнішими, надає сил для подальшої боротьби. Адже незасуджені свого часу світовою спільнотою злочини комуністичного режиму спровокували нові злодіяння. Сьогоднішня путінська росія є яскравою ілюстрацією того факту, що непокаране зло має здатність повторюватися.

Вшанування пам’яті жертв Голодомору є запобіжником повторення подібних трагедій у майбутньому. Український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України. Кажуть, що минуле не належить нікому зокрема. Воно — надбання нинішніх і майбутніх поколінь, бо саме їм належить винести з нього всі найсерйозніші уроки, щоб подібні людські трагедії не повторилися. Ніде і ніколи! А тому варто робити все, щоб наші  нащадки, особливо молодь, знали про ті лихоліття, свято берегли їх у своїй пам’яті. 

Обухівська центральна публічна бібліотека для дорослих Обухівської міської ради запрошує читачів, усіх,  не байдужих жителів громади переглянути оформлену в читальному залі бібліотеки розгорнуту хроніко - документальну експозицію «Біль серця…Біль душі…», присвячену пам’яті жертв Голодомору. Вічна пам’ять всім невинно убієнним, замореним голодом!

Л. Храпач - завідуюча Обухівською центральною публічною бібліотекою для 

                   дорослих  Обухівської міської ради