Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Веселкові барви» бібліотеки - з досвіду роботи філії №9 Антонівська сільська бібліотека Публічної бібліотеки відділу культури Кагарлицької міської ради

 

Матеріал подано без змін

 

«Веселкові барви» бібліотеки 

(З досвіду роботи  філії № 9 Антонівська сільська бібліотека Публічної бібліотеки відділу культури Кагарлицької міської ради)

 

Діти повинні жити в світі краси, гри, казки, 

музики, малюнка, фантазії та творчості.

В.Сухомлинський 

 

Гурток образотворчої діяльності «Веселкові барви» створений при бібліотеці ще у 2014 році, його керівником була місцева художниця, поетеса Галина Таргоній. Заняття з малювання почали відвідувати діти від 5 до 14 років.  В даний час це 12 членів гуртка, об’єднані любов’ю  до  мистецтва  і творять його своїми руками, уявою, фантазією. Згодом гуртківці  почали в роботі використовувати кольоровий папір, картон, поставили виставу за казкою Н. Забіли «Зайчикова хатка», до дня урожаю зробили композицію «Сьогодні іменини у тітки капустини» і т. д.  Виставки та конкурси малюнків стали невід’ємною частиною роботи гуртка. 

Основними завданнями гуртка за інтересами «Веселкові барви» є розвиток творчого мислення, чуття слова, уяви й фантазії; формування художнього смаку, здатності бачити й відчувати красу і гармонію навколишнього світу, розвиток творчих здібностей, залучення дітей до різних форм інтелектуального дозвілля. Заняття проходять щосуботи о 12 годині. 

Протягом року проведено заняття з виготовлення ангелів – охоронців, витинанок у формі герба України та весняних квітів,  віночків,  гномів за казкою «Білосніжка та сім гномів», закладок для книжок у вигляді котиків, янголят (до Дня пам’яті  безневинних  жертв дітей),   голубів   та рожевого  фламінго (до Міжнародного дня птахів ), паперових вишиваночок (до Дня вишиванки), малюнків на тему «Намалюю  літо» тощо. Заняття з виготовлення квітки кульбаби розпочали з ознайомлення з легендами про цю квітку, а перед виготовленням  соняшників - провели хвилинку – цікавинку «Квітка  сонця – соняшник» та розгадували загадки. Нещодавно на заняттях діти виготовляли курочок за казкою «Курочка ряба» та     лебідок – символів  кохання та вірності. 

При проведенні занять  діти  співають улюблені пісні. У своїй роботі використовують – папір, картон, природній матеріал (насіння, листочки, квіти, шишки), вушні палички, ватні диски тощо. 

Таким чином, члени гуртка освоїли мистецтво малювання, аплікації, витинанки, театральне, музичне. 

Гурток «Веселкові барви» має велике творче надбання. Одні члени гуртка виросли і на зміну їм приходять інші діти. Всі вони беруть активну участь у культурно – мистецьких заходах, які проводить бібліотека і сільських клуб. 

З дітьми працювати дуже цікаво. Вони творчі, активні, веселі зі своїми вподобаннями та характером. Одні активні, інші мовчазні, але кожен із них вміє працювати в колективі і ставити тисячу запитань. На заняттях вони діляться своїми ідеями, обговорюють свої теми, з ними цікаво  працювати. 

Діти – наше майбутнє і від нас  з вами залежить, якими людьми вони виростуть. То ж потрібно створювати дружній комфортний простір для гри, фантазії та творчості. А результат своєї роботи побачиш неодмінно, коли  твої користувачі  приносять  тобі красиво оформлення привітання з побажаннями, виготовлене своїми руками;  від  здивування  думаєш «А все таки моя робота  потрібна!»

Бібліотекар

Наталія Крутько