Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Запахло, медом, маком і життям

 

Матеріал подано без змін

 

 

Запахло, медом, маком і життям

(З досвіду роботи Комунального закладу Білоцерківської міської ради Білоцерківська ЦБС ім. П.Красножона) 

 

Барвисті, солодкі й пахучі, щедрі як сад, медово-яблучні гостини відбулися в бібліотеці-філії №1для дітей КЗ БМР Білоцерківська ЦБС ім. П.Красножона для користувачів – «макодзюбиків» і «маковійчиків». Прикрашаючи народознавчу вітальню нам «Діва Марія квіти сіяла, Спас поливав – нам на поміч давав», ми намагалися дотриматися народних традицій свята Маковія – віддаючи шану пращурам, зробити його в міру веселим, адже в день свята розпочинається Успенський піст. Медовий, яблучний, горіховий Спас… Усе це назви однієї й тієї ж пори – спасівки, тобто серпневих свят – Маковея, Преображення Господнього, Першої Пречистої – пори, щедрої на плоди землі, що найбільш цінні для людського організму – мед, яблука, горіхи. Другий, яблучний Спас, святкують 19 серпня.

Розпочалися гостини з народознавчої інформини «Запахло, медом, маком і життям», яку провела Олена Крищенко і з якої діти дізналися про красиві багаторічні звичаї українців під час святкування Маковія, про освячене у цей день зілля та його застосування, про мак і його властивості , про шулики – споконвічну маковійську страву.

Після інформини розважалися: «Відгадай», де дівчатка ховали, а хлопчики відгадували в якій руці яблуко, «Відгадай фрукт за смаком», «Фруктова естафета» та «Збери кошик». За правильну відповідь отримували фруктові призи. Порозважавшись всі гуртом взялися складати «Маковійську квітку», або «Маковійчик» з духмяних трав: соняшнику, чорнобривців, деревію, м’яти, васильків і маку. Які неперевершені «маковійчики» створили вправні дитячі ручки. Хизувалися ними один перед одним, обіцяючи засушити їх і берегти в своїх домівках. 

А ще дітлахи мали змогу познайомитися з дарами бібліотечного саду на книжковій розкладці «Смачне українське розмаїття» з книгами, в яких розповідаються легенди, традиції, обряди та прикмети, пов’язані з цим святом, зокрема: Олени Надутенко «Яблуневий Спас», Марії Познанської «Сонячне яблуко», Тетяни Майданович «Яблука із Дерева Життя», Зірки Мензатюк «Макове князювання», Братів Капранових «Веселих свят», Олекси Воропайя «Звичаї українського народу», тощо.

Завершилися гостини, як годиться – частуваннями, «макодзюбики» і «маковійчики» охоче ласували шуликами з маком та медком зі щільників. Щиро дякуємо за допомогу в проведенні медово-яблучних гостин Майї Тарасенко, Олені Стельмах, Тетяні Качановій та Оксані Добровольській. Зичимо всім солодких спасівських свят.

 

Олена Крищенко, пров. бібліотекар бібліотеки-філії №1 для дітей

КЗ БМР Білоцерківська ЦБС ім. П.Красножона Київська обл.