Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Її величність - українська книга

 

Матеріал подано без змін

Її величність - українська книга 

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

Сучасна українська література, як цілісна складова вітчизняної культури, відіграє важливу роль у вдосконаленні інтелектуального, естетичного, духовного, морально-етичного стану українського суспільства. 

У липні 2019 року Уряд України схвалив Стратегію популяризації української мови до 2030 року «Сильна мова успішна держава». Цю стратегію розробили та ухвалили з метою «забезпечення єднання українського суспільства та зміцнення його української ідентичності, утвердження української мови на всій території України». Питання популяризації української мови вже кілька століть лишається актуальним, що зумовлено минулим України й українців. Так історично склалося, що й сьогодні це питання не втрачає своєї актуальності, незважаючи на 32-річну незалежність та закріплення за українською мовою статусу національної в Конституції України. Аналіз читання і безпосереднє спілкування з читачами підтверджують думку бібліотекарів, що сьогодні нашим читачам вкрай набридли безкінечні серіали і «попсове» російськомовне чтиво. А на фоні  повномасштабної війни з РФ українці почали відмовлятись від російської мови, ділитись порадами, як це краще зробити та розповідати власні історії переходу на українську. Російськомовні читачі, які раніше не цікавились україномовною художньою книжкою, починають виявляти бажання читати українською. Це стосується і  сучасних зарубіжних авторів, твори яких в українському перекладі набагато вдаліші, аніж в російському. Сьогодні ми спостерігаємо великий попит на українську книгу. Популярні сьогодні серед читачів твори Василя Шкляра, Ігоря Римарука, Євгенія Кононенка, Юрія Андруховича, Оксани Забужко, Василя Герасим’юка, Андрія Кокотюхи. Ці автори не потребують голосної реклами в літературі. Характерне для українця душевне сприйняття буття дозволяє авторам знайти стежину до свого читача.

Популяризуючи сучасну українську книгу в Обухівській центральній публічній бібліотеці для дорослих оформлена виставказнайомство «Її величність – українська книга», на якій представлені кращі твори українських письменників.

Біля виставки постійно проводяться огляди літератури. Крім цього в бібліотеці постійно діє книжкова виставка «Це мова моєї України», на якій представлена література про витоки української мови, про класиків української мови та красномовство в українській мові.

Українська мова – це мова єднання нашої нації, нашого народу. Українська мова - мова розвитку та оновлення України. Українська мова має бути і в наших книжках, і розмовах.  Наші діти і онуки мають розмовляти українською.

Тоді ми будемо – НЕПЕРЕМОЖНИМИ!

Л.Храпач – завідувачка  Обухівською центральною публічною  бібліотекою

для  дорослих Обухівської міської ради