Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Разом - до Перемоги

 

Матеріал подано без змін

Разом - до Перемоги

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

28 липня 2023 року Україна вдруге святкуватиме День Української Державності. Торік президент Володимир Зеленський своїм указом запровадив нове державне свято, яке святкуватиметься в День хрещення Київської Русі. Свято припадає на цей день, посилаючись на багатовікову історію українського державотворення, яка сягає своїм корінням часів заснування міста Києва та розквіту держави за правління князя Київського Володимира Великого.

З історії відомо, що хрещення Русі припадає на 988 рік, коли християнство стало офіційною державною релігією на землях українців-русинів. Хоча сам Володимир Великий до того, близько тридцяти років, сповідував язичництво. Та він був мудрим і далекоглядним політиком, тому прийняв християнство, щоб зміцнити Київську Русь. Також князь мав на меті налагодити зв’язки з Візантією – тоді наймогутнішою державою світу та розвивати стосунки з європейськими країнами.

Цього року Україна святкуватиме 1035-ту річницю хрещення Київської Русі, від якої наша країна перейняла культуру, традиції та звичаї  і другу  річницю  Дня Української Державності.  Ці свята  дуже важливі для українського народу, адже їх історія починала творитися тисячоліття тому. Державотворчі традиції  свята Української Державності продовжили:  Галицько-Волинське князівство, Українська козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна та сучасна незалежна Україна. Це свято призначено для виховання у всіх громадян України розуміння того, що наш народ має багатовіковий досвід у державотворенні, власну культуру, самобутність та український характер. Святкуючи його, ми засвідчуємо також і повагу до Тараса Шевченка, Миколи Костомарова, Володимира Антоновича, Михайла Драгоманова, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Грушевського, інших знаменних представників і представниць національної еліти і борців за державність та незалежність України.

Святкування Дня Української Державності - це протидія спробі агресора привласнити українську історію державотворення.

До цього омріяного свята  в читальному залі Обухівської  центральної  публічної бібліотеки для дорослих оформлено літературно – мистецьку експозицію «Історія Київської Русі: віхи сьогодення», присвячену дню хрещення Київської Русі - України та книжкову виставку «Державність, вимріяна поколіннями», присвячену Дню Української Державності. Біля  виставок проводяться огляди літератури  та інформаційні бесіди.

Все буде Україна!

 Л. Храпач – завідуюча Обухівською центральною публічною бібліотекою

                    для дорослих Обухівської міської ради