Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Ой на Івана, та й на Купала, дівчата в лузі квіти збирали, вінки сплітали»

 

 

Матеріал подано без змін

 

«Ой на Івана, та й на Купала, дівчата в лузі квіти збирали, вінки сплітали»

(З досвіду роботи КЗ  БМР Білоцерківська ЦБС ім. П.Красножона)

 

Якого кольору літо напередодні Івана Купала? Звичайно, сонячного! А ще всіх кольорів квітів і трав з купальського віночка.

 На традиційне народне свято «Ой на Івана, та й на Купала, дівчата в лузі квіти збирали, вінки сплітали» до бібліотеки №4 сімейного читання  КЗ БМР Білоцерківська ЦБС ім. П.Красножона завітали читачі, щоб взяти участь у купальському обрядовому дійстві. У читальній залі книгозбірні дівчатка з великим задоволеннямі старанністю оздоблювали купальське гільце польовими та городніми квітами, обвішували цукерками, різнокольоровими стрічками. Верхівку прикрасили віночком з барвінку та з радістю водили купальський танок навколо обрядового деревця.

 Завідувачка бібліотекою Катерина Волинець розповіла дітям про історію свята, його вікові традиції та особливості святкування на Київщині.

Під мелодії  народних пісень дівчатка вплітали у вінки різнотрав’я української землі: духмяну душицю, лаванду, ромашки, біло-рожевий деревій і гордовиті майори, голівки соняшника, блакитноокі волошки, любисток, мальви. І вже через мить красувалися на голівках дівчаток віночки, сплетені з любов’ю, ніжністю і радістю.

 

Катерина Волинець, зав. бібліотекою-філією №4 сімейного читання

 

КЗ БМР Білоцерківська ЦБС ім. П.Красножона, Київська обл.