Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

До 95-річчя від дня народження Сергія Плачинди

 

Матеріал подано без змін

 

 

До 95-річчя від дня народження Сергія Плачинди 

(З досвіду роботи Обухівської ЦПБ)

 

Обухівська центральна публічна бібліотека пропонує згадати прозаїка, публіциста, критика, українознавця Сергія Петровича Плачинду (1928-2013 рр.) У цьому 2023 році, 18 червня, йому виповнилося б 95 років.

Народився Сергій Петрович Плачинда на Кировоградщині (хутір Шевченко) в родині селянина. З дитинства допомагав батьку по господарству. Полов бур'яни, складав снопи, працював біля молотарки. Батьки були взірцем працьовитості, яку він «запозичив» на все життя. У Другу Світову війну, що охопила Україну, хлопець зазнав усіх злигоднів окупації. Змужнів рано, працював токарем у механічній майстерні, де ремонтували танки для фронту та сільгосптехніку. Водночас навчався у середній школі.

1953 року закінчив філологічний факультет Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка, апірантуру, працював науковим співробітником.

Член Національної Спілки письменників України, автор понад 35 книг. Автор, зокрема, - «Короткого словника давньоукраїнської міфології» (1993) «Міфів та легенд Давньої України» (1997). 

Його книга історичних повістей з промовистою «Неопалима купина», що вийшла вже далекого 1968 року, зазнала «репресій», вилучалася з бібліотек і продажу за «націоналістичний ухил», проте - вціліла.

С. П. Плачинда  був активним учасником і діячем Народного Руху України, засновником та першим головою Української селянської демократичної партії.

Тематична викладки творів Сергія Плачинди  відкрита для читачів Обухівської ЦПБ, готова ознайомити всіх бажаючих з працею життя непересічної людини.