Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Канікули в бібліотеках

 

Матеріал подано без змін

 

Канікули в бібліотеках

(З досвіду роботи бібліотек Броварської міської територіальної громади)

  

Учні ліцеїв та гімназій Броварської міської територіальної громади мають змістовне дозвілля у бібліотеках. 

Під час канікул у бібліотечних закладах триває активна культурно-освітня робота. Майже щодня – заходи з патріотичного виховання, підвищення екологічної свідомості, здобуття нових умінь та знань. Лекції, інформаційні години, презентації, вікторини, бесіди, перегляд тематичних відеороликів, щоразу обов’язково – екскурсія бібліотекою, розповідь про роботу закладу, знайомство з актуальною літературою та книжково-ілюстративними виставками і фотовиставками. 

Робота з організованого дозвілля дітей триває у Бібліотеці села Княжичі – заходи патріотичного виховання, екскурсія закладом, знайомство з тематичними виставками та роботою бібліотекарів .  У Бібліотеці с. Требухів для школярів  відбулася інформаційна година «Календар дитинства», присвячена Всесвітньому дню безвинних дітей – жертв агресії. Ще одна екологічна година «Заглянь в очі природи», була присвячена Всесвітньому дню охорони навколишнього середовища. Вихованці Требухівського ліцею ознайомилися з книжковою виставкою , «Екологічними стежками рідного краю» та послухали корисну розповідь про покращення стану довкілля, про охорону природи та збереження природних скарбів.

На екскурсіях до сільських бібліотечних закладів діти шкільного віку виявляють особливе зацікавлення до розповідей про історію сіл, про видатних земляків, місцеві традиції та побут. 

У Броварській міській бібліотеці для дітей до Дня довкілля бібліотечні фахівці провели презентацію книжково-ілюстративної виставки «Природа –  наш спільний дім», тест на екологічний спосіб життя, тематичний відеоперегляд  «Взаємодія людини з природою» та перегляд галузевої літератури. Заклад активно проводить заходи з популяризації дитячої літератури та патріотичного виховання. Як приклад –  презентація для школярів книжки Зоряни Живки «Пес Патрон», голосне читання фрагментів книги і роздуми на тему «Маленька історія про велику мрію». Так само, в патріотичному ключі, відбулися презентація книжково-ілюстративної виставки «З Україною в серці» та розвиваюча гра «Знаю Україну –  Героїв знаю»

У Броварській міські публічній бібліотеці кожен день насичений заходами. Учні ліцеїв та гімназій на дозвіллі дізнаються, як працюють бібліотекарі, як функціонують читальний зал, абонементи для дорослих і дітей. Вивчають цікаві факти про історію створення найдавніших книжок і найдавніших бібліотек. У «День відеомагнітофона» діти прослухали лекцію про те, з яких пристроїв прослуховували музику й переглядали відео їхні батьки, дідусі й бабусі. Почули історію винаходу таких програвачів та розповідь про їхнє поступове вдосконалення – аж до сучасних гаджетів. 

Також гості Броварської міської публічної бібліотеки щоразу знайомляться з виставкою історичних фото міста Бровари  «Бровари. Фотоісторія», що діє на постійній основі. 

Цікаво минув у публічній бібліотеці День друзів. Спочатку гості-школярі послухали розповіді бібліотекарів Світлани Бабич і Тетяни Бабіч про різні традиції відзначення Дня друзів та Дня дружби у світі. А надалі фахівці запропонували й самим дітям більше здружилися та згуртуватися, долучаючись до командних ігор, у яких були завдання і на кмітливість, і на винахідливість, і навіть на фізичну спритність. Усі зарядилися новими враженнями.

Канікули тривають. Триває знайомство з бібліотеками.

Завідуюча Броварської міської публічної бібліотеки Лідія Стрельченко