Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Чорнобиль – це історія, яка має початок, але не має кінця

 

Матеріал поданий без змін

 

Чорнобиль – наша пам’ять, наш біль

 

(З досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Броварського району Київської області)

 

14 грудня 2022 року в читальній залі Баришівської центральної бібліотеки для дорослих Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради проведено годину спілкування з ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС «Наслідки аварії на ЧАЕС. Історії очевидців». Від першого дня аварії і впродовж тривалого часу левова частка первинних даних щодо подій на ЧАЕС були засекречені.  Своїми наболілими спогадами про події 1986 року поділилися члени Баришівської  громадської організації «Союз Чорнобиль» Лариса Макарчук, Федір Власенко, Василь Івашок, Тетяна Ященко, Віра Гришман, Віталій Пономаренко, Марія Горобей, Галина Сташук. Спілкування між учасниками вдало організувала директор Баришівської ЦБС Галина Пацаловська.

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС -- це ще одна нагода  сказати слова подяки кожному з ліквідаторів, поки вони ще живі і можуть відчути цю заслужену ними вдячність. Ми згадуємо тих, хто жертвував собою, щоб захистити від радіаційного забруднення  Україну і світ. Хтось втратив здоров'я, інші, заплатили власним життям. 

Федір Власенко розповів про створену ветеранами РВВС спілку «Чорнобиль», яка допомагає хворим дітям своїх співробітників. 

Врятований світ — найкращий пам'ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі. Пам'ятаймо про них і робімо усе, щоб ніколи не падала на землю гірка зірка Полин...

Присутні познайомилися  з  літературним куточком «Біль наш і гордість Полісся». Ініціатор його створення заступник голови правління  Київського обласного  товариства «Поліське земляцтво» Василь Безверхий   передав для нього книги краєзнавців, поетів і прозаїків про рідний Поліський край.  З цікавістю вони переглянули і книги, представлені на книжково-ілюстративній виставці «Чорнобиль – наша пам’ять, наш  біль».

Чорнобиль – це історія, яка має початок, але не має кінця, тож вкрай важливо зберегти правду про те, що відбувалось у ті тривожні і страшні дні.   Необхідно пам’ятати тих людей, які ціною власного життя намагалися врятувати майбутнє прийдешніх поколінь.

 

Завідувач методично-бібліографічним відділом

Баришівської ЦБС

Наталія Лавріненко