Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Розгорнуту хроніко - документальну експозицію «Біль серця…Біль душі…»

 

Матеріал поданий без змін

 

БІЛЬ СЕРЦЯ…БІЛЬ ДУШІ…

/До дня пам’яті жертв Голодомору/

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

Кожного року в четверту суботу листопада наша країна відзначає День пам’яті жертв голодоморів.  Кожен з нас переосмислює нашу історію, трагічні її сторінки, які примушують стискатися людські серця. Одна з найстрашніших таких сторінок - Голодомор, який призвів до небачених безневинних жертв. Український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України. Кажуть, що минуле не належить нікому зокрема. Воно — надбання нинішніх і майбутніх поколінь, бо саме їм належить винести з нього всі найсерйозніші уроки, щоб подібні людські трагедії не повторилися. Ніде і ніколи! А тому варто робити все, щоб наші  нащадки, особливо молодь, знали про ті лихоліття, свято берегли їх у своїй пам’яті. 

У 2022–2023 роках Україна відзначає 90-ті роковини Голодомору-геноциду. Цього року вшанування пам'яті жертв сталінського режиму відбуватиметься під час повномасштабної війни Росії проти України. Цю скорботну дату ми згадуємо сьогодні в реаліях нової боротьби за виживання української нації.  Через 90 років після вчинення Голодомору-геноциду на теренах України Росія вчиняє новий геноцид – війною. Одвічний ворог нас знову намагається «денаціоналізувати» та упокорити, щоб не випустити з-під свого впливу та не допустити зміцнення української державності.  Методи новітнього путінського режиму мало відрізняються від сталінських: вбивства, терор голодом і холодом, залякування, депортації.

Українська нація мужньо чинить спротив значно чисельнішому ворогу. В нас немає іншого вибору, ніж вистояти. Інакше історія закине українців на нове коло вже пройдених випробувань. Ми пам’ятаємо уроки минулого й не хочемо повертатися в «тюрму народів». Саме національна пам’ять робить нас сильнішими, надає сил для подальшої боротьби. Адже незасуджені свого часу світовою спільнотою злочини комуністичного режиму спровокували нові злодіяння. Сьогоднішня путінська росія є яскравою ілюстрацією того факту, що непокаране зло має здатність повторюватися.

Вшанування пам’яті жертв Голодомору є запобіжником повторення подібних трагедій у майбутньому. Увага до трагедії Голодомору формує нетерпимість громадян до проявів будь-якого масового насильства. Нині ми маємо можливість говорити та поширювати правду, аби цей злочин ніколи не повторився.

Обухівська центральна публічна бібліотека для дорослих Обухівської міської ради запрошує читачів, усіх,  не байдужих жителів громади переглянути оформлену в читальному залі бібліотеки розгорнуту хроніко - документальну експозицію «Біль серця…Біль душі…», присвячену  пам’яті жертв Голодомору. Вічна пам’ять всім невинно убієнним, замореним голодом!

Л.Храпач,

завідуюча Обухівською центральною 

публічною бібліотекою для дорослих  Обухівської міської ради