Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Книжкова виставка-спогад «Пекучі рани Афганістану»

 

Матеріал поданий без змін

 

ПЕКУЧІ РАНИ АФГАНІСТАНУ.

(з досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

Поставте скибку хліба на стакан,

І голови схиліть в скорботі вічній

За тих кого убив Афганістан,

Чиї він душі зранив і скалічив.

Україно, ніжно пригорни

Усіх живих синів своїх, як мати,

Щоб ми уже не бачили війни,

Не чули щоб ніколи звук гармати.

 

Афганська війна – це ще одна сумна сторінка нашої історії, брудна, неоголошена. Та хіба війни бувають чистими? Вона, як і усі попередні, несла смерть, каліцтво, одягла в жалобу тисячі сердець. 

Безглузда війна… Проте ця безглуздість не применшує героїзму наших воїнів там, в афганському пеклі. Молоді люди йшли туди не за орденами і медалями. Вони свято вірили, що виконують інтернаціональний обов’язок, що несуть визволення приниженим та поневоленим, що йдуть не вбивати, а захищати нове життя. Ця війна тривала 10 років. Скільки їх, юнаків, голубооких, русявих, чорнявих загинуло на тій землі! 

15 лютого минає 33 роки з часу виведення радянських військ з Афганістану. До цієї дати в Обухівській центральній публічній бібліотеці для дорослих оформлено книжкову виставку-спогад «Пекучі рани Афганістану». Біля виставки до  Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав проводяться  бесіди та огляди літератури. Працівникам бібліотеки  приємно  бачити наслідки своєї роботи – небайдужість до підготовленого історичного матеріалу не тільки дорослих, а й молоді, що проявляють інтерес до історії, зокрема до подій в Афганістані. 

Пам’ять про ті дні і події, про людей, що опинилися в надзвичайно складних, а іноді й критичних обставинах, повинна бути вічною, а учасники подій у республіці Афганістан заслуговують загальної поваги. Ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю загиблих та перед членами їх сімей.  Сьогодні ми, як ніколи маємо згадувати та пам’ятати минулі тяжкі історичні події, щоб сьогодні наше небо було мирним, світ затишним, а діти щасливими. 

Усім, хто пройшов через горнила жорстоких воєн, бажаємо міцного здоров’я, сили духу, родинного щастя та благополуччя. Сподіваємось, що нинішня війна на Сході України скоро завершиться і  настане мир і спокій в нашій рідній Україні, чого всім нам бажаємо! 

Л.Храпач ,

завідуюча  Обухівською центральною

публічною  бібліотекою для  дорослих Обухівської міської ради