Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Тематична виставка - факт «Пам'ятати»

 

Матеріал поданий без змін

 

Голокост.

(з досвіду роботи Студениківської Публічної бібліотеки Студениківської територіальної громади)

 

Щорічно 27 січня у світі відзначається  Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Це нагадування про всесвітню трагедію, про масове вбивство євреїв у всіх європейських країнах. На державному рівні Україна вшановує жертв трагедії з 2012 року.

01 листопада 2005 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію № 60/7, у якій сказано, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». Саме 27 січня 1945 року війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц, який став у сучасному світі символом нацистських злочинів.

В Україні було розстріляно понад півтора мільйона людей, але й до сьогодні дослідники не мають точних даних щодо справжньої кількості знищених нацистами євреїв та ромів. Символом нелюдських страждань, траурним місцем, де відбулись масові розстріли жертв вважається Бабин Яр у Києві.

ГОЛОКОСТ - одна із найжахливіших сторінок історії світу. Жертвами геноциду стали приблизно 6 мільйонів євреїв і багато людей інших національностей в німецьких, нацистських таборах смерті на території Європи. 

У Студениківській публічній бібліотеці до Міжнародного дня пам'яті жертв голокосту створено тематичну виставку - факт «Пам'ятати».