Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Тематична викладка «Письменник – фантаст Станіслав Лем»

 

Матеріал поданий без змін

 

Станіслав Лем

/До 100-річчя від дня народження/

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

 

Станіслав Лем - письменник-фантаст, філософ, футуролог, есеїст, автор реалістичної прози і сатиричних текстів. Був почесним доктором декількох університетів, входив до Польської асоціації письменників та Пен-клубу, мав безліч національних та міжнародних літературних нагород, зокрема, він – лауреат державних премій Польщі та Австрії в галузі культури і літератури. Його романи залишаються шанованими у США, країнах Азії та Європи вже понад пів століття, чимало з них екранізовано («Солярис», «Футурологічний конгрес», «Розповіді про пілота Піркса» тощо).  Цієї неділі, 12 вересня, письменнику виповниться 100 років.

Дитячі та юнацькі роки Станіслава Лема минули у Львові, про що він розповів в автобіографічній книжці «Високий Замок» (1966).

Завдяки зв'язкам батька був прийнятий в медичний інститут, навчання в якому був змушений перервати під час німецької окупації. Паралельно працював механіком і зварником. Навчання Лем продовжив після війни, але випускні іспити не здав, щоб уникнути призову в армію. У 1946 році, не бажаючи приймати радянське громадянство, вся його сім'я переїхала до Кракова.

Писати Станіслав почав ще в студентські роки. Літературна кар'єра розпочалася зі співробітництва з журналами. Перший твір «Людина з Марса» опубліковано в маловідомому тижневику «Новий світ пригод». А вже після виходу роману «Астронавти» Лем став по-справжньому відомим.

Творчість Лема не зводиться лише до наукової фантастики, хоча цей жанр, до якого входить багато романів та цикл оповідань про пілота Піркса, переважає. Не менш цікавим у творчості Лема є фантастично-науковий гротеск – сюди входять "Казки роботів", "Кіберіада" та цикл творів, про Ійона Тихого. Крім того, Лем є автором книг, жанр яких визначається на межі між філософською есеїстикою й художньою літературою ("Досконала порожнеча", "Провокація", "Бібліотека ХХI століття"), а також – у ранній творчості – сучасного реалістичного роману. Станіслав Лем вільно володів українською мовою і часто критикував українських письменників та журналістів, які спілкувалися російською. У 1990-тих він навіть написав памфлет, присвячений винятково темі утисків української мови на території України.

З-під пера Станіслава Лема вийшло близько 200 художніх творів. Його твори найпопулярніші за кількістю мов, якими їх перекладено, а таких понад сорок, загальним накладом 35 млн примірників.

До ювілею письменника в Обухівській центральній публічній бібліотеці для дорослих Обухівської міської ради оформлено відкриту тематичну викладку «Письменник – фантаст Станіслав Лем» та біля неї проводяться  інформ–досьє, перегляди, огляди літератури. Бажаючих ознайомитися з творчістю Станіслава Лема запрошуємо до бібліотеки!

Л.Храпач,

завідуюча Обухівською

центральною публічною бібліотекою для дорослих