Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

В читальному залі бібліотеки формлено виставку – вшанування «Велич Івана Франка»

 

Матеріал поданий без змін

 

Велич Івана Франка

 

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

Цьогоріч, 27 серпня, виповнюється 165-річниця від дня народження генія української нації Івана Яковича Франка.

Іван Франко — одна з найяскравіших постатей в українській історії.

Прозаїк і драматург, поет і публіцист, економіст, учений-енциклопедист, політик, перекладач. Іван Якович був і великим українцем, і достеменним європейцем, якого визнав сам Відень, канонізувавши на доктора філософії.

Він навчався в Львівському, Чернівецькому і Віденському університетах. У 37 років захистив дисертацію і здобув ступінь доктора філософії Віденського університету, а в 50 став почесним доктором Харківського університету. Він один з небагатьох у світі авторів, який вільно писав трьома мовами — українською, польською і німецькою, а перекладав з 14 мов.

Іван Франко розпочав літературну діяльність у 12 років, а перший твір опублікував у 18. Він прожив неповних 60 років, а написав близько шести тисяч творів — літературних, публіцистичних, наукових. Його доробок — єдиного з українських письменників і вчених — видано в 50-ти томах, а згодом планується видати — 200 томів його творів.

Він був ніжним ліриком і відважним бунтівником, витонченим літературним майстром і вченим - енциклопедистом, першим з українських письменників, який заробляв на хліб літературною працею, а помер у неймовірній бідності. Його вірші «Каменярі», «Вічний революціонер» стали класикою за життя, зваблюючи композиторів своїм духом і ритмікою. Його п'єси  «Украдене щастя», «Захар Беркут» ось уже друге століття є окрасою репертуарів найкращих театрів України. Поема «Мойсей» своєю філософією захоплює тисячі дослідників — літературознавців, філософів, істориків. Збірка інтимної лірики «Зів'яле листя» належить до найвищих поетичних надбань Каменяра. А казки «Абу-Касимові капці», «Лис Микита» — це твори, за якими навчалося не одне покоління українців. Він щиро вірив у неминучість національного  відродження, та в те, що українці будуть господарями у «своїй хаті» і на «своїм полі» у «народів вільних колі» і невпинно працював для здійснення своїх мрій. За це ще за життя здобув титул «галицького Шевченка», «великого Каменяра»,  «українського Мойсея».

До святкування 165-ї річниці від дня народження І.Я.Франка долучилася і Обухівська центральна публічна бібліотека для дорослих Обухівської міської ради. В читальному залі бібліотеки оформлено виставку – вшанування «Велич Івана Франка», біля якої проводяться огляди літературної спадщини письменника та біографічні хроніки. Запрошуємо всіх, хто цікавиться творчістю Каменяра, до бібліотеки!

Л.Храпач ,

завідуюча Обухівською центральною публічною

бібліотекою для дорослих  Обухівської міської ради