Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Виставка вишитих рушників "Душа мого народу - рушники, барвінками і мальвами зігріті"

 

Матеріал поданий без змін

 

Виставка рушників.

(з досвіду роботи КЗ "Публічна бібліотека "Макарівської селищної ради)

 

До 30-річниці незалежності України в КЗ " Публічна бібліотека" Макарівської селищної ради, дитячий відділ відкрилася виставка вишитих рушників "Душа мого народу - рушники, барвінками і мальвами зігріті ".

Представлені рушники із різнокольоровими візерунками, геометричними символами, виготовлені народними умільцями--бібліотекарями Макарівської громади та їх читачами.

Вишиваний рушник--національний символ, який передається з покоління в покоління, захисник дому, сім'ї, всього роду. Вишивали їх до кожного свята, будь-якої урочистої події. Рушником перев'язували на весіллі руки молодим, з хлібом-сіллю на рушнику зустрічали дорогих гостей.

Вишиваний рушник несе в собі весь досвід українського народу, його культуру. Недарма його прославляли Тарас Шевченко, Андрій Малишно, Павло Тичина, Дмитро Павличко та ін.

Виставка рушників діяла в бібліотеці з 16 по 26 серпня, тож  всі охочі завітали до нас та переглянули колекцію старовинних і сучасних вишиваних рушників. А також познайомились більше з літературою про історію української вишивки.

Якщо людина хоче вишивати,

Знайдеться в неї голка, нитки, час..

Зуміє всі відтінки передати,

Й шедеври вийдуть з-під руки не раз