Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Твори Вальтера Скотта назавжди увійшли в золотий фонд світової літератури

 

Матеріал поданий без змін

Знайомтесь: Вальтер Скотт

(з досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

Сер Вальтер Скотт (15 серпня 1771, Единбург — 21 вересня 1832, Ебботсфорд, похований у Драйбурзі) — всесвітньо відомий британський письменник, поет, історик, збирач старожитностей,  адвокат, за походженням шотландець. Для шотландців він більше ніж письменник. Він відродив історичну пам'ять народу, відкрив Шотландію для решти світу і в першу чергу для Англії.  Вальтер Скотт належить до письменників, які є святинею англійської літератури, становлять національну гордість Великобританії. Його по праву називають основоположником західноєвропейського історичного роману. Перебуваючи в найвіддаленіших куточках своєї країни, Скотт збирав старовинні перекази, вивчав пам'ятки старовинної шотландської культури. З часом він став авторитетним краєзнавцем, знавцем історії, економіки й культури Шотландії, пізніше взявся за вивчення історії Англії. Вальтер Скотт став першим романістом в історії літератури, якому вдалося ще при житті відчути справді всесвітню славу. Його книги читались з небувалим інтересом, одразу перекладались багатьма мовами. Вальтера Скотта називали генієм літератури, Колумбом в мистецтві. Вплив Вальтера Скотта на дальший розвиток літератури важко переоцінити. Своїм учителем його називали О. Бальзак, П. Меріме. Його традиції використовували О. Пушкін, В. Гюго, О. Толстой, П. Куліш і багато інших письменників.

Протягом понад тридцятирічної літературної діяльності письменник створив двадцять вісім романів, дев’ять поем, безліч повістей, літературно-критичних статей, історичних праць.  За своєю тематикою романи поділяються на кілька груп. До першої можна віднести твори, в яких відбито історичне минуле Шотландії: «Уеверлі», «Гай Маннерінг» (1815), «Антикварій» (1816), «Пуритани» (1816), «Роб Рой» (1818), «Единбурзька в’язниця»  (1818);

До другої належать романи, що відтворюють певні історичні віхи Англії: «Айвенго» (1820), «Монастир» (1820), «Абат» (1820), «Кенільворт» (1821), «Поверіль Пік» (1822), «Пригоди Нігеля» (1822), «Вудсток» (1826). Остання група змальовує раннє середньовіччя інших європейських країн: «Квентін Дорвард» (1823), «Анна Гейєрштейн» (1829), «Роберт, граф Паризький» (1832) та ін. Окрім романів, він є автором 9-томної праці «Життя Наполеона Бонапарта» (1827), 2-томної «Історії Шотландії»  (1829-1830). Його перу належать «Життєописания романістів» (1824), книги про Драйдена і Свіфта (1826) та інші твори.

Твори Вальтера Скотта назавжди увійшли в золотий фонд світової літератури і сьогодні є окрасою фонду Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради . Це всім відомі романи: «Айвенго», «Квентін Дорвард», «Пертська красуня» та ін.

Бібліотека запрошує ознайомитися з викладкою – присвятою «Знайомтесь: Вальтер Скотт» всіх, хто захоплюється творчістю цього письменника!

Л.Храпач ,

завідуюча Обухівською центральною публічною

бібліотекою для дорослих  Обухівської міської ради