Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Цінний подарунок для читачів бібліотек Баришівської громади - з досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Київської області

 Матеріал поданий без змін

Цінний подарунок для читачів бібліотек Баришівської громади

(З досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Київської області)

 

5 серпня 2021 року до бібліотеки-пересувки Баришівської центральної бібліотеки для дорослих в селі Дернівка завітала український  літературознавець, віршознавець, доктор філологічних наук Наталія Василівна Костенко. Вона донька нашого земляка, громадського діяча, кандидата історичних наук, літературознавця, засновника музею Т. Г. Шевченка в Баришівці Василя Костенка. Наталія Василівна подарувала для Баришівської центральної бібліотеки для дорослих цінні краєзнавчі книги, зокрема своє наукове дослідження «Метричний довідник до віршів Тараса Шевченка». У праці подається уточнений алфавітний покажчик віршів Тараса Шевченка (із загальними характеристиками розміру, способів римування і типів строфіки).

Цікавими для краєзнавців громади будуть книги відомого українського дипломата Юрія Васильовича Костенка «Неолітичні пам’ятки Середнього Потрубіжжя» та «Пам’ятки пізнього Трипілля у середньому Потрубіжжі»

Юрій Костенко, брат Наталії Костенко, 45 років працював у Міністерстві закордонних справ України, пройшов шлях від найнижчої  дипломатичної посади аташе  до першого заступника Міністра. Як член делегації України брав участь у сесіях Генеральної Асамблеї ООН, конференціях органів ЮНЕСКО, МАГАТЕ, МОП та інших міжнародних організацій. Весь свій вільний час дипломат-краєзнавець присвячує археологічним розвідкам. З 1960 року Юрій Васильович розпочав грунтовне дослідження залишків поселень різних історичних епох на Баришівщині.

У монографії  «Неолітичні пам’ятки Середнього Потрубіжжя» описано та проаналізовано залишки матеріальної культури  епохи  неоліту, серед них і знахідки поблизу Баришівки, Волошинівки, Борщева, Коржів. 

У монографії «Пам’ятки пізнього Трипілля у середньому Потрубіжжі» описано та проаналізовано пізньотрипільську та ранньобронзову частину колекції автора, сформованої впродовж останніх шести десятиліть. В книзі міститься  знахідки  лукашівської  культури, знайдені поблизу сіл Лукаші та Хлопків.

Серед подарованих книг і поетична збірка дружини Юрія Костенка  Людмили  Скирди «Подих Китаю». Вона унікальна тим, що в ній розміщені  вірші українською та китайською мовами. 

Запрошуємо до Баришівської центральної бібліотеки для дорослих для ознайомлення  з подарованими  виданнями.

Наталія Лавріненко,

зав. методично-бібліографічним відділом

Баришівської ЦБС Київської області