Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Михайло Лоха – солдат великої війни

 

Матеріал поданий без змін

 

Ніхто не забутий

 

(З досвіду роботи Публічної бібліотеки села Єрківці  Дівичківської ТГ)

 

9 травня Україна традиційно відзначає День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Для України ціна перемоги становила близько 10 мільйонів людських життів. Армії і флоту України дала 7 мільйонів солдат. Кожен другий – поліг у бою. 

Вшановуємо подвиг Українського народу і його внесок у перемогу Антигітлерівської коаліції. 

Вшановуємо всіх борців проти нацизму, вклоняємося всім, хто вижив і витримав це лихо.

Для того, щоб ніколи не перервався зв'язок поколінь, ми повинні свято берегти пам'ять про героїв-визволителів і розповідати про це нащадкам.

У Публічній бібліотеці села Єрківці в архіві газетно-журнальних публікацій про село зберігається стаття «Михайло Лоха – солдат великої війни» надрукована в районній газеті «Вісник Переяславщини», 2002 р., 23 листопада. 

Лейтенант у відставці Михайло Григорович Лоха  (Царство Небесне його душі) був кавалером ордена Вітчизняної війни, яким його нагородили у 1944 році за звільнення України та двох медалей – «За бойові заслуги» і «За відвагу»,  які отримав за Курсько-Орловську операцію і звільнення Києва.

У переддень свята Перемоги п’ять правнуків Михайла Григоровича завітали до сільської книгозбірні, щоб вкотре перечитати ті спогади, якими прадідусь ділився з кореспондентом газети.

Наші молитви сьогодні за тих, хто наближав перемогу у 1945 р. і в наш час тримає над нами небо на Сході.

Пам’ятаємо.  Перемагаємо. 

Слава Україні! 

 

Ольга Шульга,

директор Публічної бібліотеки

села Єрківці Дівичківської ТГ