Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Масниця – стародавнє свято, що збереглося у слов’ян із язичницьких часів

 

Матеріал поданий без змін

 

Масляну стрічаєм - зиму проводжаєм

(з досвіду роботи бібліотеки Студениківської ОТГ)

Масниця – стародавнє свято, що збереглося у слов’ян із язичницьких часів, коли звичаї грали важливу роль у житті кожної людини. Від самого початку її святкування було пов'язано, за однією версією, з прославлянням бога сонця Ярила, за іншою, – на честь бога Велеса, покровителя скотарства й землеробства.

Хоч церква додала це свято до свого календаря й наповнила його новими ідеями, проте воно й дотепер зберегло низку ритуалів та обрядів. Так, у християнській традиції масничний тиждень вважається останнім етапом підготовки до Великого посту.

У стародавні часи масничний тиждень називали Сирного седмицею. Впродовж цього часу дозволялося їсти сир і масло, молоко та яйця. М'ясо ж було під суворою забороною. Нині ж це дуже веселе й ситне народне свято.

Масниця – гучне, веселе свято зі смачною їжею, музикою, піснями та різноманітними розвагами перед Великим постом.

Одним із обрядових символів свята є велика лялька з соломи – опудало Масниці. Його вдягали у жіночий одяг, як стародавнє і священне божество. І, за традицією, наприкінці масничного тижня спалювали як уособлення зими, щоб розбудити весняну природу і розтопити холодний лід.

Хлопцям, які не зіграли весілля до Великого посту, як осуду чіпляли до поясу або до руки немаленьку колодку, яку можна було зняти лише за могорич або викуп. У такий спосіб молодим чоловікам нагадували про створення сім'ї. А, вже після закінчення посту, колодка мінялася у нареченої на писанки.

Оскільки Масниця припадає на тиждень, що передує Великому посту, в цей час люди мають змогу ласувати смачної й ситною їжею. Головною стравою на масляну, як відомо, є млинці та вареники, які готують кожного дня з понеділка.

Присмачують їх найчастіше маслом, сметаною, медом, фруктами, сиром, ікрою. 

Перший млинець чи вареник прийнято віддати бідній людині, щоб вона згадала всіх покійних родичів.

Народні прикмети та повір’я на Масницю:

Мороз на Масляну – до теплого літа і гарного врожаю.

Якщо перед Масляною вдарили морози – літо буде холодним і дощовим

Якщо неділя перед масничним тижнем видалася похмурою й дощовою - навесні буде великий врожай грибів.

Якщо в останній день Сирного тижня погана погода, значить всю весну буде ясно й тепло.

Багато бурульок на дахах на Масницю – майбутній рік буде врожайним і успішним для нових починань. (Інформація з відкритих джерел)

У Студениківській сільській бібліотеці для відвідувачів створена

Виставка - настрій до свята

Масниці - Колодія із циклу

«Віночок народних свят»