Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Душа людська – безсмертна.

 

Матеріал поданий без змін

 

«Я  З ПІСНІ  НАРОДНОЇ  ВИРІС»

(з досвіду роботи Обухівської ЦМБ)

В історії професійної музичної творчості є багато композиторів різного «гатунку». Твори одних  назавжди залишаються надбанням вузького кола інтелектуальної еліти, інші,  навпаки, догоджають смакам широкої публіки.  Але є щасливці, кращі твори яких, ледве народившись, назавжди залишають свого автора та йдуть у самостійне життя.  Саме до таких митців належить Олександр Іванович  Білаш – видатний український композитор, поет, лауреат  Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка,  Герой України, Народний артист СРСР та УРСР. Він є творцем великої кількості широкопопулярних пісень, що ввійшли в  духовну скарбницю України, зокрема таких шедеврів  як: «Два кольори», «Ясени», «Сніг на зеленому листі», «Журавка»,  «Я жил в такие времена» та ще понад дві сотні пісень. Пісні  Білаша  стали народними, духовним небом України.

У доробку композитора – 5 опер, 4 оперети, 7 творів для симфонічного та духового оркестру. Він написав музику до 8-ми драматичних вистав та 29 кінофільмів, видав 10 збірок  власних віршів.

6-го  березня  Олександру Білашу виповнюється 90 років від дня народження. До цієї дати  в Оухівській центральній публічній  бібліотеці Обухівської міської ради оформлено тематичну викладку «Я з пісні народної виріс», біля якої проводяться мистецькі бесіди та огляди.

Душа людська – безсмертна. Ось і  Олександр Білаш завжди приходитиме до нас  у своїх мелодіях, поезіях, у тих піснях, що полонили серця людей, і озиватимуться до них крізь віки. 

 

Л.Храпач

зав Обухівською центральною 

публічною бібліотекою для дорослих 

Обухівської  міської ради