Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Іванківська ЦБС провела Акцію «Святкуємо 150 років Лесі Українки разом»

 

Матеріал поданий без змін

 

«Довго щирими сими словами до людей промовлятиму я»

(з досвіду роботи Іванківської ЦБС)

 

У 2021 році Україна, як і весь світ, відзначає 150-річчя  з дня народження Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки) – видатної української письменниці та громадської діячки, однієї з центральних постатей національної культури. Леся Українка всією своєю душею вболівала за долю свого народу.  Її життя – це подвиг митця, один з тих подвигів, які підносять людину в очах сучасників, роблять її нетьмарною зіркою в очах нащадків.

 метою вшанування пам’яті Лесі Українки Іванківська ЦБС (https://cutt.ly/UlZCNkc) провела Акцію «Святкуємо 150 років Лесі Українки разом».

В рамках Акції користувачі бібліотек взяли участь у :

- Міжнародному онлайн-флешмобі  «Global Lesya Ukrainka 2021», започаткованого Новоград-Волинським літературно-меморіальним музеєм Лесі Українки (#GlobalLesyaUkrainka2021)

- культурно-мистецькому проєкті-флешмобі «Київщина читає Лесю Українку» від Київської облдержадміністрації, управління культури КОДА, Київської обласної ради, Вишгородського історико-культурного заповідника (#Київщина_читає_Лесю_Українку)

- обласному читацькому online бібліомарафоні «Благословенне слово, що гартує!», який проводила Київська обласна бібліотека для юнацтва. (#бібліомарафон#Київська_обласна_бібліотека_для_юнацтва)

Великою популярністю серед читачів користувались літературно-мистецькі заходи, які підготували та провели до цієї дати  бібліотекарі Іванківської селищної ради.

В бібліотеках влаштовані книжкові виставки та викладки «Хотіла б я піснею стати», «Довго щирими сими словами до людей промовлятиму я», «Ти себе Українкою звала», «Борця й співця в собі ти поєднала», «Благословенне слово, що гартує», «Нехай мої струни лунають», «Леся Українка – дітям», виставка-портрет «Славна дочка Прометея», виставка – дос'є «Берегиня українського народу». Представлені на виставках матеріали доповнені банерами від Міністерства культури та інформаційної політики України.

Загальносистемний масовий захід, літературно-поетичний вернісаж «Довго щирими сими словами до людей промовлятиму я»,  пройшов  у всіх бібліотеках Іванківської ЦБС. Учасники декламували та читали  поезію Лесі Українки, слухали про життя та творчість поетеси, малювали малюнки за мотивами творів Лесі Українки.

Літературні години «Твої листи пахнуть зов’ялими трояндами» та «Леся Українка: про що не пишуть у підручниках» провели  бібліотекарі Центральної районної бібліотеки (https://cutt.ly/elZKIRS) та бібліотеки-філії №1 с. Обуховичі. (https://cutt.ly/mlZJAPK). 

Поезія Лесі Українки звучала в стінах бібліотек і шкіл, Іванківському територіальному центрі, на вулицях, які носять ім’я великої Українки. 

Спадщина Лесі Українки - це багатюще джерело краси і творчого духу народу, з якого черпати усім живущим і прийдешнім поколінням наснагу для життя і праці.

Людмила Яковенко,

бібліограф Іванківської  ЦРБ