Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

У бібліотеках Іванківської ЦБС провели цикл заходів, присвячених Міжнародному дню рідної мови.

 

Матеріал поданий без змін

 

Рідна мова – скарб народу

(з досвіду роботи Іванківської ЦБС)

 

21 лютого в усьому світі відзначається Міжнародний день рідної мови. Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат тисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.

У бібліотеках Іванківської ЦБС провели цикл заходів, присвячених Міжнародному дню рідної мови

До уваги користувачів в бібліотеках влаштовані книжкові виставки та викладки літератури, тематичні викладки: «Рідна мова – скарб народу» (с. Розважів), «Мова – обличчя нації» (с. Феневичі), «Мова кожного народу – неповторна і своя» (с. Рудня Тальська), «Повага до мови – повага до народу» (с. Сукачі, с. Дитятки), «Наша мова калинова» (с. Олива, ДБ), «Моя ти рідна, горда мово!» (с. Мусійки), «У мови є і серце, і вуста, і є ім'я красиве – Україна» (с. Мала Макарівка), «21 лютого – Міжнародний день рідної мови» (с. Прибірськ).

Через представлений матеріал на виставках читачі знайомились з  історією походження української мови, з народною мудрістю в українському слові, з славетними майстрами рідного слова, з добрими порадниками та помічниками – різноманітними словниками української мови. А найменші читачі з новенькими книжечками українських дитячих письменників

В Термахівській бібліотеці-філії № 10 пройшов день інформації «Душа бринить у кожнім слові». Бібліотекар розповіла про історію відзначення свята, його значення для збереження та розвитку мов світу, прочитала вірші про рідну мову. 

https://cutt.ly/FlxyVdf

Мовознавчий ярмарок «Рідна мова - духовний скарб нації» відбувся в Соснівській бібліотеці-філії №18. Юні читачі дізналися цікаві факти про мову, відгадували загадки та переглянули тематичну викладку літератури.

https://cutt.ly/DlxyiI3

Оливська бібліотека-філіїя №32 запросила своїх користувачів на музичну хвилинку «Пісня душа народу»

https://cutt.ly/IlxyEvk

В Обуховицькій  бібліотеці-філії №1 для учнів 4 класу Обуховицького НВО було проведено вікторину «Єдиний скарб у тебе – рідна мова». Діти виконували різні завдання та відповідали на різноманітні запитання.

https://cutt.ly/4lxs2DK

Читачі Розважівської бібліотеки-філії №2  прийняли участь у поетичному  флешмобі, організованому зав. філіалом Валентиною Шаботенко.

https://cutt.ly/Clxiy6r

https://www.facebook.com/105148154398741/videos/4008770815820919

Читачі Районної бібліотеки для дітей читали вірші поетів про співочу, солов’їну, милозвучну українську мову. 

https://cutt.ly/WlxuLiR

Поетична година та поетичні читання пройшли в бібліотеках-філіях сіл : Мусійки (https://cutt.ly/vlxhvA0),

Феневичі (https://www.facebook.com/groups/607495863372443)РудняТальська (https://www.facebook.com/1129321040540946/videos/335111514633826)

Поезії, які лунали на заходах, розкрили барвистий світ українського слова, його велич та силу.

Мова – це носій прекрасних традицій та звичаїв, цінної культурної спадщини народу. Любімо свою рідну мову, оскільки з нею наше майбутнє і майбутнє України!

Людмила Яковенко,

бібліограф Іванківської ЦРБ