Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Чарівний світ Катерини Білокур - з досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Київської області.

 Матеріал поданий без змін

Чарівний світ Катерини Білокур

(З досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Київської області)

 

7 грудня  Україна відзначила 120 років від дня народження видатної української художниці Катерини Білокур.  Історія її життя і творчості – одна з найяскравіших сторінок  у ХХ сторіччі. Тож не дивно, що ця жінка досі викликає повагу та захоплення.

Літературно-художній вернісаж онлайн «Чарівний світ Катерини Білокур» підготували працівники Баришівської центральної бібліотеки для дорослих, Баришівської бібліотеки для дітей та бібліотека-філіал с. Коржі.

Завідувач відділом обслуговування Баришівської центральної бібліотеки для дорослих Г. О. Шапоренко презентувала книжкову викладку «Катерина Білокур та її нев’янучі квіти».

Природа стала для Катерини Білокур вчителем, а квіти – головними мотивами полотен. «Квіти, як і люди – живі, у них є душа!», – говорила видатна українська художниця. Вони, немов на одному диханні, лягали на полотно яскравим вибухом.  Щоб побачити її полотна, в Україну приїжджають люди з усього світу.

Про феномен Народної художниці України із села Богданівка Київської області Катерини Василівни Білокур бралося писати багато авторів: і Олесь Гончар, і Володимир Яворівський, і Ірен Роздобудько, і Микола Кагарлицький.

Олесь Гончар у вступному слові «Чарівний світ Катерини Білокур» до альбому мисткині 1975 року (видавництво «Мистецтво») визначив її доробок як багатство, яке «Україна вносить до скарбниці мистецтва світового»; а її життя охарактеризував як «роман, сповнений драматизму, де було й нерозділене кохання і чиєсь нерозуміння, де були й конфлікти з близькими людьми, і причиною всьому була та ж таки одержимість, нездоланна відданість мистецькому покликанню». Нині, коли відкрито більше фактів з життя самодіяльної сільської художниці, її біографія видається не просто драматичною, а значно тяжчою.

Пропонуємо вам підбірку інтернет-ресурсів, щоб ви могли більше дізнатися про життя і творчість Катерини Білокур.

https://life.pravda.com.ua/culture/2020/09/25/242464/

https://uatv.ua/kateryna-bilokur-ukrayinska-hudozhnytsya.../

http://www.mundm.kiev.ua/COLLECTN/BILOKUR.HTM

https://old.uinp.gov.ua/public.../bilokur-katerina-vasilivna

https://www.amuse-a-muse.com/uk/2020/07/катерина-білокур/

https://www.poglyad.tv/kartyny-kateryny-bilokur-ozhyly.../

https://shlyahta.com.ua/desiat-malovidomykh-faktiv-iz.../

https://www.youtube.com/watch?v=tbIYox9xIxM

Лавріненко Н. І.,

зав. методично-бібліографічним відділом

Баришівської ЦБС Київської області