Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

ТАЛАНОВИТИЙ КРАЄЗНАВЕЦЬ – ЮРІЙ ДОМОТЕНКО /До 85 річчя від дня народження/ - з досвіду роботи Обухівської РЦБС Київської області

 Матеріал поданий без змін

ТАЛАНОВИТИЙ КРАЄЗНАВЕЦЬ – ЮРІЙ ДОМОТЕНКО

/До 85 річчя від дня народження/

(З досвіду роботи Обухівської РЦБС Київської області)

 

Юрій Корнійович Домотенко – людина надзвичайна. Він – талановитий педагог, журналіст, письменник, художник, скульптор, заслужений працівник культури України, лауреат місцевих літературних премій ім. Г. Косинки, Марії та Івана Гнипів, «Трижерелля», член Національної спілки журналістів України, член Національної спілки письменників України, почесний громадянин Обухова.

Де б не працював – в школі, інтернаті, в редакції районної газети, в літературній студії, у краєзнавчому музеї – скрізь він віддавався по повній. Завдяки неймовірній працелюбності, що основана на безмежній любові до рідного краю, історія та краєзнавство Обухівщини стають відомими далеко за межами району, адже Юрій Корнійович популяризує Обухівський край через свої мистецькі твори.

Юрій Корнійович -  лауреат Диплому Міжнародного Академічного Рейтингу "Золота Фортуна” (2013 рік). Він був  нагороджений, як директор Обухівського районного краєзнавчого музею,  за те, що більш як 45 років життя та праці на Обухівщині  зробив великий внесок у створення культурно-мистецького іміджу міста Обухів. Ю.К.Домотенко залишив нам у спадок понад 20 краєзнавчих книг, написаних ним особисто та у співавторстві,  11 тематичних залів краєзнавчого музею – також справа його рук. Особливо вражають уяву відвідувачів музею тематичні діорами, які він створював особисто. Обухівській краєзнавчий музей визнали найкращим в Україні музеєм районного значення. Сьогодні Обухівський краєзнавчий музей носить його ім’я – музей  ім . Ю.К.Домотенка! Щоденна дослідницько-пошукова та інформаційна робота Юрія Корнійовича  завжди була спрямована на збереження національних традицій та популяризацію народних промислів Обухівщини. Юрій Корнійович був частим гостем на краєзнавчих заходах, які проводила Обухівська районна бібліотека, йому було чим поділитися і про що розповісти як підростаючому поколінню, так і людям зрілого віку, а фонди Обухівських бібліотек регулярно поповнювались новими краєзнавчими виданнями .

До 85-ти річчя від дня народження Ю.К.Домотенка в центральній районній бібліотеці для дорослих оформлено книжкову виставку «Ти перед нами, ти серед нас, бо допалав ти, але не згас», де представлені майже всі книги відомого краєзнавця, а біля книжкової виставки проводяться огляди літератури, інформаційні бесіди.

Наша Обухівська земля багата талановитими людьми. І приклад цьому Ю.К.Домотенко.  Світла Вам пам’ять, Юрію Корнійовичу!