Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Перегляд літератури до Дня скорботи і вшанування пам`яті жертв війни в Україні - з досвіду роботи Дівичківської ОТГ Київської області.

 Перегляд літератури до Дня скорботи і вшанування пам`яті жертв війни в Україні

 

(З досвіду роботи Дівичківської ОТГ Київської області)

 

Згідно Указу Президента України щороку 22 червня український народ вшановує пам`ять мільйонів українців, життя яких обірвала Друга світова війна. Для України вона розпочалася 22 червня 1941 року. Кривава війна принесла безліч жертв, горе, біль, страждання, забрала життя кожного п`ятого українця. Цього дня вшановується пам’ять і всіх тих, чиє життя було покалічено і зруйновано у тій страшній війні.

У бібліотеці села Дівички організовано літературний перегляд під назвою "Роки війни - століття пам`яті". До уваги пропонується Книга Пам`яті України Київської області том 5. До Книги внесені відомості про осіб, які народилися у межах Київської області і, які загинули в боях, померли від ран, зникли безвісти в роки війни. Серед них є і відомості про людей, які народилися у селі Дівички.

В перегляді представлена і Книга Скорботи України Київська область том 2, яка містить списки мирних жителів села Дівички, загиблих від рук німецьких окупантів, що гнобили Україну з 1941 по 1943 роки.

Цінними є в перегляді і копії листів від вивезених до Німеччини селян села Дівички. Люди були вивезені на примусові роботи до Німеччини у роки війни, писали листи своїм рідним, але вони дійшли до адоесатів, або їх нащадків, через архіви, вже в сьогодення.

Викликає увагу книга "Невідомі сторінки історії нашого краю". В ній зібрано матеріали на основі спогадів очевидців німецько-окупаційного режиму на Переяславщині, на теренах якої розташовано і село Дівички.

 

"Ніхто не забутий.

На полі ніхто не згорів:

Солдатські портрети

На вишитих крилах пливуть…

 

І доки є пам’ять в людей,

І живуть матері,

Допоки й сини, що спіткнулись об кулі,

Живі!"

                              (Борис Олійник)

Сергієнко Н .О.,

завідуюча бібліотеки села Дівички 

Дівичківської ОТГ 

Київської області