Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Величний день єднання

 Величний день єднання

(З досвіду роботи Баришівської централізованої бібліотечної системи відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Київської області)

Буває часом сліпну від краси. 

Спинюсь, не тямлю, що воно за диво, 

Оці степи, це небо, ці ліси, 

Усе так гарно, чисто, незрадливо, 

Усе як є - дорога, явори, 

Усе моє, все зветься Україна. 

 Ліна Костенко

Яка ж багата, розмаїта наша Україна: Схід, Захід, Південь, Північ. Міста, їх архітектура, їх традиції... Усі ми різні, але всі ми - УКРАЇНЦІ! Любити Україну, знати нашу історію, шанувати українські традиції - наш обов'язок.

22 січня ввійшло до національного календаря як велике державне свято - День Соборності України.  Здійснилася мрія, яку віками втілювали наші пращури - об'єдналися Київ і Львів, Схід і Захід України. 

З нагоди цієї важливої історичної дати  в Баришівській бібліотеці для дітей проходили пізнавальні заходи, з метою відродження паростків духовності, пробудження у своїх користувачів зацікавленості  до поглибленого вивчення iсторiї  та культурних надбань українського народу, виховання поваги та любові до рідного краю, його історичного минулого і сучасності.

Тож, напередодні  свята, 21 січня, на історичний калейдоскоп «Соборність України - символ національного єднання», завітали читачі-учні 10-Б кл. Баришівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. М.Зерова.  

На захід був запрошений вчитель історії - Артем Олександрович Михайленко, який цікаво та доступно розповів присутнім  про становлення і розвиток українського національного державотворення, про Акт Злуки, який спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну, національну державу. Розповідь доповнив відеоролик «Акт Злуки 22 січня 1919».

Провідний бібліотекар Лариса Іванівна Германчук провела бліц-турнір «Моя держава – Україна»,  познайомила з книжковою виставкою «Україна: сторінки історії», на якій  була представлена література, що висвітлює тернистий шлях України до Соборності.

Святкового дня – 22 січня працівники бібліотеки для дітей запросили на історичний екскурс «Від синього Дону до сивих Карпат одна нероздільна родина» читачів-учнів 9-А кл. Баришівського НВК, класний керівник Л. В. Симоненко та шкільного бібліотекаря М. М. Милашич

Провідний бібліотек Л. І. Германчук,  модератор заходу,  акцентувала увагу на тому, що зимового морозного дня на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяло покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено Злуку Української народної республіки і Західноукраїнської республіки. А ще діти переглянули відеоролик «Злука. День соборності України».

У нелегких умовах виборював і виборює наш народ право бути українським, бути єдиною країною. На жаль, у цій боротьбі гинуть найкращі сини України. Серед загиблих захисників Батьківщини є і уродженці Баришівщини. Саме в цей день, 22 січня 2015 року, від ворожої кулі загинув уродженець с. Морозівка Таращанського району Денис Попович (позивний – Денді). Про подвиг нашого земляка нагадала О. І. Биба, завідуюча бібліотекою та запропонувала присутнім вшанувати пам'ять про нього та всіх полеглих земляків хвилиною мовчання.

Продовженням заходу було засідання  клубу «ІнтеК». Лариса Іванівна запропонувала дітям взяти участь у інтелектуальній грі «Чи добре знаєш ти свою країну?». Учасники розділились на 2 команди: «Краяни» та «Подоляни». Діти продемонстрували гарні знання про Україну, її історію, географію, історію козацтва, літературу, народні свята. Перемогла команда «Краяни».

Наприкінці заходу Лариса Іванівна побажала присутнім єдності, любові одне до одного, що допоможе кожному з нас будувати свій дім, свою правду й свою волю. Бо в єдності - наша сила і наше майбутнє! Також до уваги всіх присутніх було презентовано тематичну книжкову виставку «Соборність рідної землі – основа нації й держави».

Ю. Гранько

провідний бібліотекар 

Баришівської бібліотеки для дітей

Київської області