Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

В Ірпінській центральній міській бібліотеці відбулась презентація виставки «Книга надихає на творчість» ірпінської мисткині Тетяни Федорової з нагоди її ювілею.

 

"Книга надихає на творчість"

 

Виставка робіт Тетяни Федорової

(з досвіду роботи Ірпінської МЦБС Київської області)

 

29 жовтня 2019р. в Ірпінській центральній міській бібліотеці відбулась презентація виставки «Книга надихає на творчість» ірпінської мисткині Тетяни Федорової з нагоди її ювілею

Тетяна Федорова - заслужений майстер народної творчості України, лауреат мистецьких премій Данила Щербаківського, Петра Верни та «Київ. Сергія Колоса». Вона - майстер декоративно-прикладного мистецтва (з 1994 р.), член Національної спілки майстрів народного мистецтва (з 1998 р.) Член Національної спілки журналістів України (з1984 р.). Працює також у  царині етнографічної ляльки та ляльки в історичному костюмі – з 1992 р. Вперше в Україні за історичними, науковими, образотворчими та літературними джерелами реконструювала у формі етномоделей (мініатюра 18-20 см.) зразки народного одягу регіонів України, а також історичного костюма.

Майстриня працює в техніках: порцеляна, текстиль, шкіра, папір, дерево, підлаковий розпис. Окрім ляльок порцелянових та м’яких текстильних у доробку майстрині є картинки і плакетки, книжкові закладки і брошки, мотанка, вузлова і вузликова лялька, ляльки-подушки «Сонечко», листівки і розмаїті невеличкі обереги, декоративне панно . І в основі кожного виду — ЛЯЛЬКА . Від 3 до 60 см. Виключно все – ручна робота На сьогоднішній день, за 27 років творчості, доробок Тетяни Федорової налічує тільки ляльок (порцелянових і текстильних) близько 600. Більшість - у приватних колекціях США, України, Канади, Англії, Франції, Німеччини, Нідерландів, Іспанії, Ізраїлю, Італії, Лівану , Росії, Китаю, Угорщини, Сінгапуру, Японії. Роботи в музеях: Національному музеї архітектури і побуту України ( Пирогово), Сінгапурському «MINT», Музеї - будинку П.Г.Тичини ( с. Піски ), Історико-краєзнавчому ( м. Ірпінь).

Тетяна Семенівна – учасник міжнародних і республіканських виставок, фестивалів. Нагороджена багатьма дипломами, грамотами, а також Почесною грамотою Міністерства культури і мистецтв України «За сумлінну працю та високий професіоналізм» (2003 р.).

Оскільки героями робіт мисткині почасти є літературні персонажі, народні герої, відомі постаті української культури, то й було вирішено назвати виставку "Книга надихає на творчість"