Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Чудове свято людей творчої професії − День художника України

 

Матеріал поданий без змін

Краса природи Полісся - пензлем художника 

(З досвіду роботи бібліотек Бородянської РЦБС)

 

У другу неділю жовтня ми маємо можливість відзначати чудове свято людей творчої професії − День художника України. З нагоди цього свята в бібліотеці-філії сел. Клавдієве організовано персональну виставку самобутнього художника В.П. Словохотова «Пензлем малюю дивосвіт».  В день відкриття виставки, 12 жовтня, бібліотека гостинно відкрила свої двері для всіх, хто прагнув познайомитися й поспілкуватися з талановитим односельцем та збагатити духовно себе, а також своїх дітей. 

Валерій Павлович Словохотов народився у селі Нові Соколи Іванківського району на Київщині. Згодом родина переїхала до Клавдієво-Тарасового, де майбутній художник ріс, навчався, утверджувався як митець, і де він живе і до сьогодні. Можливо прагнення прекрасного, висока духовність передалися молодому художнику у спадок від його знаменитого родича - Павла Тичини, адже бабуся Валерія Павловича була двоюрідною сестрою поета. Валерій Павлович не одержав вищої художньої освіти, та це не завадило стати йому справжнім професійним художником, чому сприяло знайомство з відомим художником Ф. З. Коновалюком, котрий у далекому 1970 році завітав у селище «на етюди». Випускник Петербурзької Академії Мистецтв, Федір Коновалюк став першим і єдиним вчителем Валерія Словохотова. Закінчивши Київську сільськогосподарську академію, Валерій Павлович багато років працював у Київському науково - дослідному інституті зоології, поєднуючи творчість з професією. Він створив унікальний Атлас комах з натури, а ще його малюнки надруковані в усіх українських наукових працях з ентомології. За своє життя митець створив більше 3000 художніх полотен. Своїм творам майстер не любить давати назви. З однаковою любов'ю він малює небо і землю, квіти і річку, червоне полум'я маків і зелений гай, стежину в полі й маленьку, може, рідну хатину…

Тепла, невимушена атмосфера, яка панувала цього дня в бібліотеці, неабияк сприяла розкриттю художника як особистості. Під час зустрічі з відвідувачами виставки В. Словохотов  щедро ділився спогадами про свого знаменитого вчителя, розповідями про себе.  Презентуючи книгу «Їжакевич-Коновалюк: історія лаврського тандему», Валерій Павлович коментував світлини з домашнього архіву, котрі зробив ще Федір Зотович. З особливим трепетом він продемонстрував присутнім картину авторства Ф. Коновалюка, на якій зображений молодий Валерій, тоді ще учень відомого митця. Художник повідомив, що його твори зберігаються у Центральній науковій бібліотеці м. Києва, музеї П.Г. Тичини, музеї Т.Г. Шевченка (місто Шалет, Франція), у багатьох приватних колекціях за кордоном - в Австралії, США, Німеччині, Франції, Югославії, республіках колишнього Радянського Союзу, загалом у понад 20 країнах світу, 230 робіт знаходиться у польському місті Вроцлав. Понад 1000 творів є власністю киян. 

А далі свої вітання В. Словохотову адресували відвідувачі заходу. Юрій Власенко, секретар Клавдієво-Тарасівської селищної ради, поет «за сумісництвом» прочитав вірш, присвячений Валерію Павловичу. Вірш М. Рильського «Художник» декламувала читачка Христина Йонаш. А юні скрипальки Капітоліна та Софія Іваницькі привітали художника виконанням музичних творів. З Днем художника В.П. Словохотова вітала Ірина Щебетько, керівник культурно-мистецького проекту «Творча майстерня клавдіївчан», в рамках якого проходив захід. 

У всіх бажаючих ще є можливість насолодитися мистецтвом, відвідавши виставку, яка діє до 20 жовтня та придбати у власну колекцію картину клавдіївського художника В. П. Словохотова.

Любов Щебетько,   

завідуюча бібліотеки-філії №2

сел. Клавдієве Бородянської

РЦБС Київської області