Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Патріотичні читання «Захисники – ви гордість і душа держави, її надія й оберіг»

 Матеріал поданий без змін

«Зростаємо патріотами своєї країни» 

 

(з досвіду роботи бібліотек Бородянської районної централізованої бібліотечної системи)

14 жовтня в Україні відзначалося одразу три важливих свята: День захисника України, День українського козацтва та одне з найважливіших церковних свят – Покрова Пресвятої Богородиці. Усі ці три свята тісно пов’язані між собою, що й відображалося в масових заходах, які проходили в бібліотеках районної централізованої системи. 

На патріотичні читання «Захисники – ви гордість і душа держави, її надія й оберіг» завітали в бібліотеку-філію с. Микуличі учні 8 класу місцевої школи. Людмила Примаченко, завідуюча бібліотеки розповіла їм про воїнів-атовців, які проживають в селі, провела огляд літератури з книжкової виставки «Героями не народжуються», ознайомила з бібліографічним посібником «Воїни земляки, які загинули в зоні АТО». Юні відвідувачі були зворушені від новели Бориса Гуменюка «Соняхи», яку для патріотичних читань запропонувала Людмила Миколаївна. Органічно вплівся у канву заходу  виступ Марії Разіної, котра  для своїх однолітків продекламувала поезію Вадима Крищенка «Молитва»

«Україна-Мати. Умій її захищати»,- таку назву мала година спілкування у бібліотеці с. Нове Залісся, під час якої юні читачі прослухали розповідь бібліотекаря про героїчні подвиги земляків-воїнів АТО, які пліч-о-пліч із побратимами інших регіонів мужньо стали на захист незалежності та територіальної цілісності нашої держави. 

У бібліотеці-філії с. Пилиповичі на годину пізнань і відкриттів «Від козаків до кіборгів» завітали читачі-учні 8-9 класів місцевої школи з вчителем С. Добрийвечір. Присутні разом із завідуючою бібліотеки Наталією Корчак пригадали історію українського козацтва, Запорізьку Січ та її  гетьманів. Непідробне захоплення у них викликав відеоперегляд «Козацька зброя», під час якого діти дізналися про те, як козаки вміло володіли шаблею, списом, арапником, як управляли гарматою та іншими видами зброї. Почуття співпереживання за долю України викликала розмова про захисників нашої країни, які відстоювали і відстоюють її незалежність та територіальну цілісність в зоні АТО/ООС.

Учнів 6-б класу разом з вчителем Миколаєнко В. С. на патріотичну годину «Козацькому роду нема переводу» запросила до бібліотеки-філії сел. Бабинці її завідуюча Зоя Сальнікова. На заході йшлося про три свята, пов'язані між собою: Покрова Пресвятої Богородиці, День українського козацтва і День захисника України. Діти дізнались, що свято Покрова з давніх давен зміцнювало в душах козаків надію на опіку і заступництво Матері Божої  і що Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Неабияк зацікавили юних відвідувачів цікаві історичні факти і події, героїко-патріотичні музичні твори, що гармонійно поєдналися під час години мужності  «Стежками козацької вольності» в бібліотеці с. Майданівка і  пізнавальної години «Мудрість козацької доби» в Козинцях. Козацький брейн-ринг зібрав читачів-учнів старших класів у Здвижівській бібліотеці, а для шибенських читачів бібліотекарка сільської книгозбірні, окрім захопливої цікавої інформації, запропонувала для перегляду пригодницький мультсеріал за мотивами повісті В. Малика «Таємний посол». Найменші читачі бібліотеки-філії с. Мирча разом з вчителем І. Боярською були учасниками пізнавально-розважального ранку «Ми разом - ми непереможні!». З цікавістю прослухавши голосне читання казок героїчної тематики, вони активно включилися в процес закріплення матеріалу шляхом виконання конкурсних завдань.  

Долучилися до проведення заходів у школах Анна Герасименко, завідуюча бібліотеки-філії с. Нова Гребля і Юлія Очкало, завідуюча бібліотеки-філії с. Качали, котрі взяли участь в проведенні патріотичних  заходів «Зростаймо патріотами своєї країни!» і «Нація нескорених». А в КЗ «Новокорогодський ЗЗСО І-ІІ ст.- ЗДО» на базі початкових класів було проведено дитячий ранок «Ми маленькі козачата». Дітям розповіли про виникнення свята – Дня українського козацтва та про традиції козаків. Після чого хлоп’ята і дівчатка, радо включилися в конкурсні завдання і розваги. А ще на згадку про свято виготовили листівки. 

Лейтмотивом усіх заходів, що відзначалися в ці дні був заклик: «Будьте готовими до випробувань у житті, любіть Україну, вивчайте її історію,  примножуйте її славу. Пам’ятаймо: ми – нація воїнів. Вічна пам'ять полеглим героям і шана живим. Слава Україні! Героям слава!»

 

Валентина Вашуленко

директор Бородянської РЦБС 

Київської області