Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Архівно-музейний захід "НепрOSTі листи-пошук адресатів" до Дня скорботи і вшанування пам`яті жертв війни

 

Бібліотека – архів – музей: плідна співпраця. 

21 червня 2019 року в Будинку культури с. Дівички Дівичківської ОТГ Київської області відбувся архівно-музейний захід "НепрOSTі листи-пошук адресатів" до Дня скорботи і вшанування пам`яті жертв війни, що є метою цього проекту. На заході відбулося вручення копій листів відправлених понад 75 років тому. Це листи, які не знайшли свого адресата в 1942-1945 роках. Їх відправники наші односельці, що під час Другої  світової війни були вивезені на важкі примусові роботи до Німеччини.

В Київському обласному державному архіві над листами, а в подальшому і над пошуком адресатів працювала завідувач сільської бібліотеки Наталія Сергієнко.

Очільник Дівичківскої об’єднаної територіальної  громади  Тимофій Девко з перших днів не залишався байдужим (двічі відправляв бібліотекарів в обласний архів) і особисто  вручав листи жителям сіл Дівички та Ковалин.  Копії листів та поодиноких фотографій цього дня були передані родичам остарбайтерів громади. Слухаючи уривки з листів люди утирали сльози.

Ведучі заходу Софія Курик та Наталія Сергієнко розповідали присутнім, що цього року на державному рівні про остарбайтерів говорять вперше.  Ті, хто мав щастя повернутися на свою рідну Батьківщину, все життя намагалися забути ті страшні роки рабської праці й знущань і, практично, ніколи не говорили про це із родичами. Тож листи стали малесенькою, розсекреченою, через понад 70 років, ілюстрацією історії підневільної праці українців у роки Другої світової війни. Надзвичайно сильна туга за Україною, сподівання хоча б на мить побачити рідних і неймовірна жага хоч якоїсь вісточки – те, чим щохвилини жили на чужині. 

 

 

Сергієнко  Н. О.,

завідуюча бібліотеки с. Дівички 

Дівичківської ОТГ Київської області