Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Презентація: «Краєзнавчі електронні ресурси Національної Історичної бібліотеки України» в рамках літературно-мистецького об’єднання «Краєзнавча Баришівщина»

 

«Краєзнавчі електронні ресурси Національної історичної бібліотеки України».

Презентація.

(З досвіду роботи Баришівської централізованої бібліотечної системи Київської області)

Нашим бібліотекам для того,щоб вижити сьогодні, потрібно відповідати вимогам часу і потребам громади. Головне завдання- бути корисними і цікавими населенню свого селища, стати більш відкритими і дружніми,пропонувати населенню нові послуги,подати нові ідеї громадській спільноті,залучати різні вікові категорії до співпраці на благо самих же людей. Робота з громадою і на благо громади – майже  завжди пов’язана з краєзнавством. Традиційні форми краєзнавчої роботи бібліотеки під впливом часу повинні змінюватися, ставати більш яскравими і ефективними, наближеними до жителів і завжди проводитися за участю населення.

17 травня 2019 року в читальному залі Баришівської центральної бібліотеки для дорослих відбулася презентація: «Краєзнавчі електронні ресурси Національної Історичної бібліотеки України.» в рамках літературно-мистецького об’єднання «Краєзнавча Баришівщина». Це була перша презентація Національної історичної бібліотеки України ,яку провели:  Смілянець Світлана Іванівна-заступник генерального  директора з наукової  роботи та Волошинська Ніна Олексіївна—завідуюча  сектором з краєзнавчої  роботи бібліотеки. На презентації були присутні : в. о начальника відділу культури Баришівської районної державної адміністрації – Вірич М.В., бібліотечні працівники сільських бібліотек - філіалів Баришівської централізованої бібліотечної системи, місцеві краєзнавці:Лисенко П.О. –настоятель церкви Архистратига Михаїла с.Лукаші.,Євдокименко О.М, Осипенко В.М, Калашник В.Ф.,директор Баришівського краєзнавчого музею - Новоградська Л.Я  та читачі бібліотеки.

Цікаво і змістовно працівники НІБУ представили краєзнавчу роботу єдиної в державі спеціалізованої бібліотеки з питань історії,суміжних історичних дисциплін та історичного краєзнавства. Вони наголосили ,що бібліотека є Всеукраїнським депозитарієм історичної та історико - краєзнавчої літератури і показали практично ,як користуватися електронними ресурсами бібліотеки. Гості подарували    путівник «Національна історична бібліотека України»,каталоги колекцій,бібліографічні покажчики ,книги. А також подарували файл авторитетного запису на географічну назву «Баришівка.» та список джерел, які знайдено у базі даних «Історія міст і сіл України.» на пошуковий запит «Баришівка». Відбувся  цікавий краєзнавчий діалог з якого  присутні взяли для себе багато  нового і корисного. 

Учасники заходу мали можливість ознайомитися з краєзнавчою виставкою «Імена, що прославили наш край», та краєзнавчими ,інформаційними і бібліографічними матеріалами Баришівської центральної бібліотеки для дорослих.

Модератором заходу виступила директор Баришівської ЦБС — Пацаловська  Галина Василівна, яка подарувала книги про Баришівщину для краєзнавчого фонду історичної бібліотеки.

Краєзнавство – одне з визначних аспектів вивчення історії та культури рідного краю. Тому краєзнавча робота бібліотеки — це велика патріотична справа, важливий засіб успішного вивчення і  популяризації всього багатства нашого краю.

Захарченко С.П.,

провідний бібліотекар Баришівської 

центральної бібліотеки  для дорослих 

Київської області