Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Всеукраїнська акція «Стоп булінг»

 

Мій світ без насильства

(З досвіду роботи бібліотек Бородянської РЦБС Київської області)

 

17 квітня в малому залі Бородянського Палацу культури ім. Т.Г. Шевченка Київської області, в рамках Всеукраїнської акції «Стоп булінг», була запланована фокус-зустріч «Мій світ без насильства». Але, натомість, замість одного, було проведено два заходи: перший – для читачів-учнів 6-х класів Бородянської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, другий – для читачів-учнів 5- 6 класів Бородянської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2

На початку зустрічей Наталія Гарбуз, завідуюча Бородянської районної дитячої бібліотеки,  ознайомлювала присутніх з проблемою булінгу в Україні. Продовжувала - театральна студія «Вітамін» Клавдіївської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. О. Рибалка (керівник:Тетяна Данильченко). 16 учасників студії на розсуд глядачів представили фрагмент вистави «Бойкот» за мотивами повісті В. Железнікова «Опудало», під час якого показали, як агресивна поведінка групи дітей шкільного віку, по відношенню до іншої дитини, призводить до психологічних, а деколи й фізичних, травм. Емоційна, прониклива гра юних акторів настільки заполонила глядачів, що вони співпереживали головній героїні та зі своїх місць прагнули їй допомогти. А після показу вистави ще й активно долучилися до кола спілкування «Булінг. Як ми можемо це зупинити?», висловлюючи свої думки щодо проявів жорстокої поведінки серед дітей, приниження, залякування та цькування.

Тетяна Данильченко, керівник студійців, зазначила:  «Ми ставили собі за мету створити виставу-застереження. Ми прагнули, аби наша постановка била тривогу! Як сказав Ролан Биков, щоб глядач отримав «опік», побачивши сувору правду, бо «опіки» теж виховують. І сльози, і трагедія очищує! Гасло вистави: «Через співчуття до розуміння!» . А ще я дуже пишаюся учасниками студії «Вітамін»,- без декорацій, без інших сценічних ефектів, - глядачі повністю перенеслись у атмосферу, яку створили наші юні актори на сцені. Тільки щира акторська гра і музика. Все!»

Аби застерегти юних від біди і не допустити в дитячому середовищі жорстокого поводження всім присутнім на заході були роздані листівки  «STOP БУЛІНГ».

Валентина Вашуленко

директор Бородянської ЦБС 

Київської області