Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Ганнина пустинь»

 Віртуальна подорож в історико-меморіальний музей-заповідник

«Ганнина пустинь»

(з досвіду роботи Славутичської ЦБС Київської області)

 

Читачі середнього шкільного віку Славутицького ЗБІЦу Київської області здійснили віртуальну подорож у «Ганнину пустинь» на Чернігівщині. Про цей музей, на жаль, мало хто знає. Тому всі з великим зацікавленням дивилися запропонований фільм про музей-садибу «Ганнина пустинь», де з 2000 року облаштували історико-меморіальний музей-заповідник украінського письменника, публіциста, історика, вченого Пантелеймона Куліша, якому в цьому році виповнюється 200 років від дня народження.

Читачі побачили на екрані будинок-садибу, де  він жив і де був написаний роман «Чорна рада». Тут, на хуторі Матронівка, Пантелеймон Куліш став на весільний рушник з юною Олександрою Білозерською і тут же провів останні 20 років свого важкого життя, знайшов «останній притулок» після численних заслань і поневірянь.

У рамках створення цього комплексу організатори відтворили хатину сім'ї Білозерських, де народилася Ганна Барвінок (літературний псевдонім дружини письменника О. Білозерської), хатину Куліша, каплицю цілителя Пантелеймона, облагороджені могили подружжя Кулішів і брата Олександри - Василя Білозерського.

Цей музей також має цінність і для любителів паркового мистецтва. Мальовничі липові алеї прямують до найкрасивіших місць музею-заповідника. На березі ставка стоять затишні лавочки, а навколо них росте багато фруктових дерев.

Після віртуальної подорожі відбулася бесіда з читачами-учнями, в ході якої вони дізналися цікаві факти з життя українського письменника і ознайомилися з його творчістю, що викликало ще більше бажання при першій відвідати це місце, щоб все побачити на власні очі.

Віртуальній подорожі до «Ганниної пустині» передував обмін інформацією серед присутніх читачів про те, хто в яких музеях вже побував і з’ясувалось, що зазначений музей-садибу ще ніхто з учасників заходу не відвідував.

Україна багата на вікопомні місця і відвідини їх - це, не тільки корисно для знань і розуму, а це є і справжня насолода для душі.

Кропта О. В.

зая.сектором клубної роботи

Славутицького ЗБІЦ Київської області