Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Микола Гоголь: шлях творчої долі»

 

Микола Гоголь:  шлях творчої долі

(З досвіду роботи Обухівської ЦРБ Київської області)

 

01 квітня виповнюється 210 років від дня народження класика української та російської літератури першої половини ХІХ ст. Миколи Васильовича Гоголя. З нагоди цієї пам’ятної дати та з  метою вшанування пам'яті всесвітньо відомого майстра художнього слова, великого мислителя Миколи Васильовича Гоголя, Обухівська районна бібліотека для дорослих провела літературний портрет «Микола Гоголь:  шлях творчої долі».

Постать Гоголя цікава та багатогранна. Любов до мови, відчуття слова закладалися у майбутнього письменника вже з дитячих років. Згодом він захопиться збиранням українських народних пісень, прислів'їв та приказок, готуватиме матеріали до українсько-російського словника. Пізніше Микола Гоголь так напише про українську пісню: «Якби наш край не мав такої скарбниці пісень, я б ніколи не зрозумів історії його, тому що не збагнув би минулого...». Тож не дивно, що зрілий етап творчості письменника розпочався українською тематикою. М. Гоголь поставив собі за мету у своїх творах відтворити дивовижний і казковий образ України, збагачений сюжетами старовинних легенд, опоетизований барвами чарівного українського слова. Письменник залишив у спадок рідному народові неоціненний доробок з повістей і романів, драматургії та публіцистики. Такі твори, як: «Тарас Бульба», «Мертві душі», «Вечори на хуторі біля Диканьки», «Ревізор», «Вій», «Одруження», «Записки божевільного» займають гідне місце у серед найкращих художніх досягнень світової літератури. Ці твори перевидаються у багатьох країнах світу, за ними й донині знімаються кінофільми і ставляться вистави.

У бібліотеці діє тематична викладка літератури «Микола Гоголь:  шлях творчої долі». У викладці представлена література про життя і творчість Миколи Васильовича Гоголя та його твори.

Отже, завітайте до бібліотеки та ознайомтесь  з матеріалами викладки. Ви дізнаєтесь для себе багато нового та цікавого.