Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Мистецтво, як складова культури сучасного користувача

 

Мистецтво, як складова культури  сучасного користувача.

(З досвіду роботи  бібліотек    Кагарлицького району Київської області)

21 березня 2019року на базі Кагарлицької міської  бібліотеки для дорослих відбувся семінар бібліотечних працівників району. 

До  уваги присутніх було розгорнуто книжкову виставку «Скарбниця нашої духовності» та постійно діюча «Золоті ключі краю» (краєзнавчої тематики). 

З консультацією  «Популяризація літератури з мистецтва. Естетичне виховання в діяльності публічних бібліотек» виступила провідний методист РОМЦНТ  відділу культури і туризму, національностей та релігій Кагарлицької райдержадміністрації Антоніна Коршунова. В своїй консультації  розповіла про основні напрямки  естетичного виховання різних груп користувачів, сучасні  форми роботи з популяризації  книг по мистецтву (віртуальні екскурсії, відео портрети, мистецькі   бібліопазли, бенефіси, музичні  калейдоскопи, вернісажі, подорожі, кіно - мандрівки), організацію   сучасних    жанрових різновидів  книжкових  виставок та ін.), роботу клубів за інтересами, театральних гуртків, організацію виставок дитячої творчості, проведення творчих конкурсів. 

Зупинилася на основних датах календаря (Міжнародний день театру, Міжнародний день танцю, День архітектора України, День фотографа, Всесвітній день музики, Всесвітній день художника)  та мистецькому календарю 2019 року,   присвяченому  видатним діячам  мистецтва (О. Вертинському, П. Саксаганському, Б. Шарварку, М. Заньковецькій, Г. Циполі, А. Кос – Анатольському).

В обговоренні   питання на тему  «Проведення заходів з популяризації мистецтва для бібліотек різних вікових категорій». Наочні форми популяризації книги» виступили:  завідуюча міською бібліотекою для дітей Надія Торохтій, бібліотекарі міської бібліотеки для дорослих Ніна Осмалена,  Олена Шевченко, завідуючі сільськими бібліотеками: Оксана Шаршова (с. Черняхів), Світлана Щека (с. Стрітівка), Тетяна Петренко (с. Шпендівка),  Марія Селезень (с. Ліщинка), Галина Рупенко (с. Шубівка), Ольга Васильчук (с. Стави), Тамара Стрілько (с. Стайки), Надія Буряк (с. Слобода), Ольга Черненко (с. Переселення). 

Бібліотечні працівники взяли участь у Всеукраїнському анкетуванні «Професійні якості бібліотекарів з різним стажем роботи»

Додатковими питаннями, розглянутими на семінарі, були: проведення  заходів з нагоди Всеукраїнського тижня дитячого читання, з реалізації Стратегії комунікації у сфері європейської інтеграції на 2018 – 2021 роки, з реалізації Стратегії внутрішньо – переміщених осіб та впровадження довгострокових рішень щодо внутрішнього переміщення на період до 2020 року та ін. 

Методичні матеріали по темі семінару та європейській інтеграції  були отримані бібліотечними працівниками на флеш – носіях інформації

 

Антоніна Коршунова,

провідний методист РОМЦТ

відділу культури і туризму,

національностей та релігій 

Кагарлицької РДА Київської області