Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Герої Крут у нашій пам’яті

 Герої  Крут у нашій пам’яті

(з досвіду роботи Баришівської централізованої бібліотечної ситеми Київської області)

 

На Аскольдовій могилі 

Поховали їх

Тридцять мучнів-українців,

Славних, молодих.

На Аскольдовій могилі

Український цвіт.

По кривавій по дорозі

Нам іти у світ…

П. Тичина

 

Крути – сумна, але славетна сторінка нашого літопису. Ця назва стала символом українського відродження. У січні 1918 року саме сила національної ідеї покликала молодь і студентство столиці новонародженої Української Народної Республіки стати на захисті рідної країни.

29 січня в День пам’яті героїв Крут до Баришівської районної бібліотеки для дітей завітали читачі-учні 10-В кл. Баришівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. М. Зерова, класний керівник Л. М. Марініченко, на  історико-патріотичну годину «Трагедію давню згадаємо знов. Під Крутами бій, під Крутами – кров!».

Зустріч  розпочалася  патріотичним відео віршем «Пам’яті героїв Крут», а далі діти переглянули відеоролик «Бій під Крутами 29 січня 1918 року».

На захід був запрошений вчитель історії А. О. Михайленко, який розповів дітям про одну з трагічних сторінок історії України, яка відбулася у січні 1918 року на залізничній станції  Крути. Він зазначив, що цей бій відіграв важливу роль в історії становлення нашої країни. Акцентував увагу, що в нашій країні жили і живуть справжні патріоти, які ціною свого життя готові відстояти цілісність своєї держави. На закінчення своєї розповіді, Артем Олександрович звернувся до юних слухачів: 

- Ми не можемо, не маємо права зупинитися, поки не постане та українська держава, за яку боролися і загинули більше 100 років тому юні герої. Держава, у якій українці почуватимуться господарями на своїй землі, держава, в якій народ і влада будуть єдині. І їх об’єднає пам'ять Крут.-

      Завідуюча бібліотеки О. І. Биба презентувала присутнім книжкову викладку «Вони загинули за Україну».  Серед представлених видань були  книги, що невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення, спогади учасників бою під Крутами, статті і виступи видатних особистостей доби Української революції 1917-1921 років.

Минають роки, але в пам'яті поколінь назавжди залишиться подвиг 300 студентів, що полягли під Крутами в боротьбі за вільну Україну.

Ю. Гранько

провідний бібліотекар 

Баришівської районної бібліотеки для дітей

Київської області