Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Місія – Космос»

 Про космічну місію першого космонавта України – від співавтора книги «Місія – Космос»

(З досвіду роботи Бородянської централізованої бібліотечної системи Київської області)

 

Неординарна подія відбулась в селі Пилиповичі Бородянського району Київської області, а саме - презентація книги Леоніда Каденюка «Місія – Космос». Цього дня бібліотечні працівники району, читачі сільської бібліотеки та учні місцевої школи мали нагоду познайомитись із співавтором і редактором книги «Місія – Космос» – Галиною Руденко, яка завітала до села на запрошення Олексія Черкашина, заступника голови Бородянської районної ради.

  Галина Борисівна розповіла присутнім, що ця книга є своєрідним звітом першого космонавта України Леоніда Каденюка про свою надзвичайну подорож за межі земної гравітації у безкраї простори Космосу. І здійснювалась вона  з 19 листопада по 5 грудня 1997 року на американському транспортному космічному кораблі "Колумбія" місії STS-87. Від Галини Руденко присутні дізнались, що у  космосі українець та його колеги проводили експерименти спільного українсько-американського дослідження, і що з ілюмінатора космічного корабля не видно зірок, і що товщина його обшивки лише 3 міліметри, а наша планета Земля дуже красива і справді кругла. Про те, як описував своє перебування в космосі Леонід Каденюк, вона зачитала із книги: "У космосі найбільше вражає невагомість. Захоплює сам космос і весь Всесвіт. Я був вражений тим, як виглядає Земля з космосу. Це було просто неймовірно. Жодна фотографія космосу не здатна передати тієї краси Всесвіту, яку людина може побачити своїми очима". 

Пані Галина повідомила присутнім, що саме завдяки Л. Каденюку вперше у відкритому космосі пролунав український гімн.  Щира й пізнавальна  розповідь Галини Борисівни напрочуд захопила аудиторію, по закінченні якої на неї «посипалось» багато запитань як від юних, так і від дорослих відвідувачів бібліотеки. Олексій Черкашин, заступник голови Бородянської районної ради, поділився своїми враженнями від прочитаної книги і закликав читачів до читання науково-пізнавальних книг, зокрема й книги «Місія – Космос», на сторінках якої їх жде ще багато «цікавинок».  

На завершення зустрічі Валентина Вашуленко, директор Бородянської РЦБС, подякувала Галині  Борисівні  Руденко за цікаву розповідь, а Олексію Петровичу Черкашинуза книги, подаровані бібліотекам району

Валентина Вашуленко

директор Бородянської РЦБС 

Київської області