Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Ключі від раю»

 «Ключі від раю»

Презентація книги Василя Цілого

(з досвіду роботи Баришівської централізованої бібліотечної системи Київської області)

        

 З віку-правіку, з краю до краю  

Птахи у небі ключі тримають.

Кличуть, курличуть, летіти рають.

Знають, напевне, дорогу до раю.

Тільки не знають, і досі не знають

Всіх нас до раю гріхи не пускають.

 

2 лютого в читальному залі Баришівської районної бібліотеки для дорослих на засіданні літературно-мистецького об’єднання «Краєзнавча Баришівщина» відбулася презентація 13-ї збірки члена Спілки письменників України, нашого земляка, з села Поділля Василя Павловича Цілого «Ключі від раю».

Ведуча презентації - директор ЦБС Г. В. Пацаловська, розповіла про життєвий і творчий шляхи поета. В 1992 році, залишивши комфортну квартиру в Києві, Василь Павлович повертається в рідну батьківську хату.  В описах природи, сільських звичаїв і пейзажів в творах Василя Цілого згадуються краєвиди і люди рідного йому Поділля. Один з розділів книги присвячений війні на Сході.

В 2012-2013 році протоієреєм Подільського Свято-Покровського храму Олександром Губенком та на той час завідуючою бібліотекою с. Поділля Людмилою Іванівною Прокопенко було знято цикл відеофільмів про рідне село, серед них «Село над Альтою» та фільми «Таланти рідного краю» про видатних людей села, серед них і фільм про Василя Павловича Цілого. Присутні переглянули уривки з відеофільму.

Поет прочитав  свої вірші про  людей праці, красу рідної природи. В своїй поезії  автор  возвеличує ідеали добра, справедливості, любові до України. Цікаво було слухати вірші для дітей у виконанні Василя Павловича.

Л. І. Прокопенко, яку з поетом пов’язує давня дружба, розповіла про секрети поетичної творчості письменника, адже з нею часто письменник ділиться найновішими віршами.

 Вірші про весну, про кохання звучали  у виконанні завідуючої бібліотекою с. Поділля В. П. Васильєвої.

У лютому 2017 року в газеті «Баришівський вісник» була опублікована стаття Лідії Семенівни Савченко «Василь Цілий: ніщо,крім України, мені вже не болить». Вона була присутня на заході і в своєму виступі журналіст Л. С. Савченко проаналізувала поезії, які включені до збірки «Ключі від раю» та промовила добрі слова в адресу поета.

Поезії  Василя Цілого «Вишнева мелодія» та «Лелеча доля» покладені на музику.   «Лелеча доля» та інші українські пісні, які звучали у виконанні народного аматорського хору «Жайвір» районного будинку культури (керівник: Г. В. Сташук, акомпаніатор: П. С. Петруньок) принесли  велику насолоду присутнім. Багато теплих слів прозвучало від Галини Василівни Сташук.

Читачі  познайомилися з книжково-ілюстративною виставкою «Імена, що прославили наш край» та виставкою «Ліричні спалахи душі», присвяченоих творчості В. П. Цілого.

Зустріч відбулася завдяки сільському голові с. Поділля Баришівського району Київської області Павлу Михайловичу Бойку, який завжди підтримує культуру на селі.

 

Н. І. Лавріненко,

завідуюча методично-бібліографічним відділом

Баришівської ЦБС Київської області