Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Українська рапсодія вірменина з Грузії

 

Матеріал подано без змін

 

Українська рапсодія вірменина з Грузії

(З досвіду роботи КЗ БМР Білоцерківська ЦБС ім. П. Красножона)

 

Користувачам бібліотеки-філії №5 КЗ БМР Білоцерківська ЦБС ім. П. Красножона цьогорічне 11 січня запам’яталося своєю кінематографічністю. Адже сааме цієї дати у книгозбірні вшанували пам’ять всесвітньо відомого режисера Сергія Параджанова у рамках Дня інформації «Я помщуся світу любов’ю», до 100-річчя від дня його народження.

Видатний митець вірменської національності, який народився у Тбілісі, а прославився в Україні, своїми фільмами віддав належне всім трьом вітчизнам. Однак беззаперечно, що головний твір режисера – знятий в Україні кіношедевр «Тіні забутих предків» за повістю Михайла Коцюбинського, відзначений 65 призами і нагородами, 28 з яких міжнародні.

Це було за словами Івана Дзюби «не просто свято українського мистецтва, а свято української душі, підтвердження того, що Україна може стати естетичною і духовною величиною у світі». І не випадково, але знаменно, що саме на прем’єрі «Тіней ..» у вересні 1965 року вчинено публічний протест непокори проти хвилі політичних арештів.

Саме такими були головні акценти мистецького путівника «Злет, трагедія, вічність Сергія Параджанова», підготовленого бібліотечними фахівцями. Під час розповіді, що супроводжувалася мультимедійною презентацією, присутні дізналися також про маловідомі сторінки творчого і особистого життя культового режисера. Емоційно підсилювали сказане проникливі та чуттєві мелодії вірменського дудука і загадково-магічні звуки карпатської трембіти, що цього дня були на диво суголосними.

Яскравий представник хвилі українського поетичного кіно Сергій Параджанов був наділений багатьма талантами: режисер, артист, художник, колажист, декоратор, гример, здавалося, не було меж його мистецької фантазії. Тож, книжкова виставка. «Сергій Параджанов. Імпресія дотику» була оформлена цілком у його авангардному, «нетерпимому до сірого» стилі. Тому просилися бути прочитаними цікаві книги, влучні цитати надихали мудрістю життєвих істин, яскраві ілюстрації дивували і тішили око, фантазійні інсталяції додавали символізму та колориту, а все разом – підкреслювало велич особистості митця, який пообіцяв «помститися світу любов’ю».

Звичайно ж, як у справжньому кінотеатрі, учасники заходу з задоволенням та цікавістю переглянули фрагменти фільмів геніального режисера, особливо культову кінострічку «Тіні збутих предків», щоб ще раз здивуватися неповторному таланту кіномитця. Інтернет-користувачі, що є шанувальниками світу мистецтва, належно оцінили віртуальну виставку «Життя як кіно, кіно як життя», розміщену на сторінках блогу  «Бібліопалітра» та на сторінці бібліотечної групи «LITERRA 5» у мережі «Facebook», адже представлений контент дає уявлення про те, як складався мистецький космос творця.

Цікаве знайомство з непересічною особистістю, справжнім Майстром і символом кінематографу, що відбулося завдяки заходу в бібліотеці, дало змогу ще раз доторкнутися до яскравого, всеперемагаючого світу мистецтва.

Наталя Семененко, провідний бібліограф бібліотеки-філії №5

КЗ БМР Білоцерківська ЦБС ім. П. Красножона

Київська обл