Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Чорнобильські дзвони художника Петра Ємця

У сучасній історії мистецького життя України гідне місце посідає творчість уродженця Київщини – художника Петра Захаровича Ємця, окремі твіри якого — художній літопис нашої благословенної та стражденної української землі  XX сторіччі.

     Петро Ємець (16.07.1944-18.10.2016) - самобутній український живописець і графік, член Національної Спілки художників України (1989). 

     Родом Петро Захарович з мальовничого села Велика Вовнянка Таращанського району (нині Білоцерківський район) Київської області. 

Сумні та радісні події в житті Петра Захаровича Ємця пов'язані з Київщиною, з мальовничими, дорогими серцю художника краєвидами.

Коли сталася трагедія на Чорнобильській АЕС Петро Ємець одразу ж став до лав учасників ліквідації аварії. Протягом трьох років він перебував безпосередньо у 30-ти кілометровій зоні відчуження, разом з іншими дозиметристами,  обробляючи заражену техніку. Побачивши на власні очі масштаб цієї трагедії художник зрозумів, що спаплюжена і понівечена земля українського Полісся заслуговує на те, щоб люди в різних куточках світу побачили її такою, яка вона є. Спочатку він писав, в основному, пейзажі і портрети ліквідаторів, які жили і працювали поруч з ним. Та поступово Петро Ємець перейшов від реалістичної манери малювання до узагальнено символічного бачення трагедії. 

     Близько 200 полотен, написаних у цей період, склали колекцію картин «Дзвони Чорнобиля». Це унікальна документально-художня, архівно-історична хроніка чорнобильської біди, яка допомагає зримо уявити масштаби техногенної і людської трагедії. У картинах Петра Ємця не буває чогось випадкового, бо за кожною маленькою дрібничкою на полотнах митець зображує велику істину і символізм. Щоб зрозуміти ідею вкладену художником у полотна їх слід сприймати у загальному контексті місця і часу. Роботи майстра, незважаючи на безумовне художнє значення, мають документальний характер. А значить, належать минулій епосі і... майбутньому. І за ними теж, наші нащадки вивчатимуть, що ж сталося багато років тому в українському Поліссі.

     Чорнобильська тематика – не єдина у творчості художника. Петро Ємець багато подорожував світом, де змалював пейзажі, будівлі, церкви й собори Польщі, Німеччини, Австрії, Італії, Франції, США, які згодом об’єднав у серію «…І поклонюсь всім храмам світу». До цієї серії також увійшли роботи циклу «Мистецтво війни. Сараєво 1995». Це графічні замальовки, олійні та акварельні роботи, на яких відтворено події під час громадянської війни у Югославії. Майже всі роботи було виконано з натури, на них зображені реальні люди і події.

Його картини — це втілення особистої, оригінальної, неповторної й виразної філософії життя, зрозумілої й важливої усім людям, хто так само, як і художник, торує власні стежки до Храму.

     Художник учасник багатьох мистецьких виставок (від 1976 року),  як в Україні так і за кордоном. Картини уродженця Київщини – Петра Ємця є в найбільших музейних зібраннях світу: Франції, Італії, Японії, США та інших країнах, у багатьох приватних колекціях.

У сучасній історії мистецького життя України гідне місце посідає Петро Захарович Ємець, кожний твір якого — частка долі нашого народу, нашої благословенної, стражденної землі.