Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Володимир Шовкошитний: у глибинах таланту письменника, видавця, державного діяча

 Я — українець! Мій козацький рід

Від Хортиці веде свій родовід.

Шовками шиті прадід мій і дід,

Тож і мені лишать шовковий слід.

Володимир Шовкошитний

Наш відомий сучасник, уродженець Київщини, Володимир Шовкошитний один з тих патріотів-українців, що творили і творять історію України заради майбутнього нації та народу. 

Володимир Федорович Шовкошитний (16.07.1956) – видатний український поет, історик, прозаїк, публіцист, перекладач, редактор, видавець і літературний критик, громадський та державний діяч. 

Володимир Федорович народився в селі Світанок Бориспільського району  Київської області, має чотири вищі освіти: геофізика-геолога, інженера-атомника, літератора й політолога. Його життя сповнене надзвичайних подій, що співпадають по значенню з основними віхами в житті України: керівник групи ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, організатор і учасник перепоховання борців за волю України Василя Стуса, Олекси Тихого, Юрія Литвина, народний депутат України першого скликання. Він – співавтор Декларації про Суверенітет України, Акту проголошення незалежності України та Конституції України.

З 1978 року працював на Чорнобильській атомній електростанції, брав участь в ліквідації аварії у 1986 році, а потім став засновником і головою Міжнародної спілки ліквідаторів катастрофи «Союз Чорнобиль», члени якої проживають у 23 країнах.

Володимир Шовкошитний – єдиний український письменник, який був у самому пеклі аварії. А тому весь гострий період ліквідації він бачив на власні очі і всі спостереження та свідчення занотовував собі у щоденник і через 30 років він напише книгу «Чорнобиль: я бачив», аналогів якої в Україні ще не має, адже це не тільки посекундна хронологія  аварії, свідчення ліквідаторів та операторів станції, інтерв’ю з очевидцями з різних підрозділів ЧАЕС, пожежними, бійцями воєнізованої охорони, рибалками, а й розвінчання міфів Чорнобиля.

Талановита людина досягне успіху в будь-якій діяльності. Фізик-атомник за освітою і лірик за станом душі – таке ось поєднання двох протилежностей. Хоча сам пан Володимир стверджує, що то зовсім не протилежності: без знання фізичних законів Всесвіту і матерії не було б глибинного відчуття поетичності й розуміння суті кохання. 

Постать Володимира Шовкошитного загальновідома, як в Україні, так і поза її межами. Грані його творчого таланту розкриті у численних поетичних та прозових творах. Його проза приваблює і зачаровує ясністю, простотою (але не спрощеністю) і пластичністю думки. Книги В. Шовкошитного – це український світ, наповнений боротьбою і звитягою, нестримним поривом до щасливого майбутнього. Письменник вражає різноманіттям жанрів, сміливістю творчих задумів і широтою тематичної палітри. 

У його творчому доробку – збірки поезій, твори публіцистики, наукові статті, кіносценарії, музичні альбоми, низка прозових творів. Любов’ю до України дихають і його вірші. Емоційні, образні і до болю правдиві, вони дивують і вражають. «Куля гуляла», «Спокуса», вірш, що став відомою піснею «Боже, дай Україні волю» і вірш, що дав назву однойменній збірці, – «Запали свічу»… Це справжня поезія, яку хотілося слухати ще і ще.

Письменник є лауреатом багатьох міжнародних та всеукраїнських премій, засновником і директором київського видавництва «Український пріоритет».

На сьогодні, як заступник голови Національної спілки письменників України, керівник видавництва «Український приорітет», Володимир Федорович робить дуже важливу справу: торує шлях до читача для багатьох відомих і початкуючих авторів.

Справжній патріот України, письменник і видавець завжди  у вирі знакових історичних подій. 

У дні тяжких випробувань російсько-української війни письменник-патріот Володимир Шовкошитний  знову на передовій оборони своєї держави від  рашистських окупантів, тільки вже зі зброєю в руках. З книгами Володимира Шовкошитного можна познайомитись і прочитати завітавши до Київської обласної бібліотеки для дітей.