Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Поезія з війни білоцерківського поета Андрія Кириченка

 Покоління війни,

І ніхто навіть гадки не мав.

Покоління війни,

Що нас будуть так називать.

Покоління війни,

Серед скошених пулями трав.

Покоління війни,

Стало в стрій не за чин і зарплату.

Покоління людей,

Я пишаюсь, що з ними живу.

Андрій Кириченко

 

Сучасні українці, серед яких багато військових, пишуть поезію та акумулюють свої емоції, відчуття часу, біль і горе від війни у римовані рядки, які уже називають Поезією Вільних — воєнною лірикою українства XXI століття. До них належить і письменник, який проживає в  Білій Церкві -Андрій Кириченко.

Андрій Кириченко - поет, письменник, кадровий військовий, майор Збройних Сил України, лауреат літературно-мистецьких премій: ім. Василя Симоненка (2019), ім. Івана Нечуя-Левицького (2019), ім. Леся Мартовича (2020), ім. Івана Чендея (2020),  ім. Івана Франка (2021), ім. Василя Стефаника (2021). ім. Михайла Коцюбинського (2022), також премії Міністерства Оборони України ім. Б.Хмельницького за найкраще висвітлення військової тематики у художніх творах (2022).

Письменник народився 2 квітня 1978 року в селі Велика Круча на Полтавщині. Після закінчення школи вступив до Сумського військового інституту артилерії. Проходив військову службу на офіцерських посадах у Збройних силах України. Від 2014 року до 2017 року у складі 72-ї ОМБр ім. Чорних Запорожців воював у зоні бойових дій на Донбасі. Був там, де «гаряче», – в Авдіївці, у Волновасі. Дотепер продовжує військову службу, поєднуючи її із творчою діяльністю.

Писати почав ще в 1995 році у військовому інституті, як згадує «писав більше для себе, для друзів», але не друкувався. Зустріч з білоцерківським письменником Анатолієм Гаєм сприяла появі його першої збірки  «От така війна». 2017 року Андрій Кириченко був прийняти до Національної Спілки письменників України. 

На сьогодні у його творчому доробку 5 збірок, із них 4 поетичних: «От така війна», «Це наша правда», «Гільзи у кишені», «Крига ангельських крил» і збірка новел воєнного часу «Мисливці за градами».

Фронтові вірші Андрія Кириченка особливі, перечитавши їх розумієш, що все автор пережив сам. Адже це правда з передової війни, про мужніх побратимів 72 бригади, які героїчно боронять рідну землю, буденне життя захисників в бойових умовах, філософські роздуми про життя і сенс буття. Поезія Андрія Кириченка запам`ятовуються глибиною емоційної напруги, силою духовності, людяності, щирості та великим патріотизмом.

Окремі вірші поета українські композитори поклали на музику. Їх виконують Юлія Майборода «Бандерівна», Іван Стратієнко, Люсьєна Винокурова. Юлія Зуброва, Олег Бородай та гурт «Назустріч Сонцю».

 

З Україною в серці,

На рідній землі,

Ми здіймаємо прапор,

До самих зірок.

Ми зробили.

Ми вижили,

Ми перемогли.

З  нами Правда і Сила,

З нами Віра і Бог!