Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Видатний майстер кераміки

Серед імен відомих майстрів художньої кераміки Київщини є ім`я Миколи Яковича Мельниченка (21.09.1935-14.02.2013) – видатного майстра кераміки, уродженця  села Требухів Броварського району Київської області.

Микола Мельниченка у 1959 році закінчив Київське училище прикладного мистецтва, після чого рік працював на заводі «Художня кераміка» в селищі Опішному на Полтавщині. З 1961 року він працює у Центральній художньо-експериментальній лабораторії Головного управління народних художніх промислів, а з 1989 року – в Науково-дослідному центрі монументально-декоративного мистецтва Київського зонального науково-дослідного інституту експериментального проектування (Київ ЗНДІЕП) на посаді художника-майстра.

Майстер кераміки досконало оволодів технікою гончарювання та підполивного розпису традиційних народних форм. У традиціях української народної кераміки він створював скульптурки у вигляді тварин, кашпо, вази, декоративні тарелі. Миски та глечики, макітри і тарелі, кухлі М. Мельниченка, прикрашені розписом та чудової краси поливами, які сяють тонкими переливами багатьох відтінків червоного, золотавого, сріблястого, зеленого кольорів, стали справжніми творами мистецтва. Роботи Миколи Мельниченка з 1964 року неодноразово були представлені на багатьох всесоюзних і республіканських виставках та конкурсах, отримували нагороди і премії – 3-я премія Всесоюзного конкурсу сувенірів і подарункових виробів (1965), бронзові медалі Всесоюзної виставки народного мистецтва (1968).

Твори художника кераміки прикрашають інтер’єри багатьох громадських будівель Києва, Білої Церкви, Енергодара та інших міст України.

Окремі роботи Миколи Мельниченка є в колекції кераміки Національного музею українського народного декоративного мистецтва.