Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Анатолій Криволап: колір – моя мова

Уродженець Київщини Анатолій Криволап (11.09.1946) – відомий український художник, який належить до числа найяскравіших представників сучасного українського нефігуративного живопису, чиї роботи з великим успіхом продаються на міжнародних аукціонах і потрапляють до найкращих світових арт-просторів.

 

Анатолій Дмитрович родом з Яготина. Малюванням захопився ще в ранньому дитинстві, тому інших захоплень не існувало. Першим підручником з живопису майбутнього художника стала вицвіла довоєнна книжечка, з уроками малювання, яку він знайшов у бібліотеці в Яготині.

 

Митець здобув класичну професійну освіту, закінчивши Державний художній інститут в Києві, але шлях у мистецтві прокладав через власне уявлення про колір і відтінки. Після закінчення інституту протягом 15 років вів непублічний спосіб життя, шукаючи себе в мистецтві і не бажаючи творити в соцреалізмі.

 

З 1976 року – постійний учасник регіональних та міжнародних виставок. Коли в 1989 році його перший червоний пейзаж «Багряні висоти» був виставлений на виставці у Будинку художника у Києві, всі одразу ж звернули увагу на картину – так вона виділялася з-поміж інших робіт. Сміливе застосування активних, часто відкритих кольорів – один з «фірмових» прийомів Анатолія Криволапа. Його почуття кольору близьке до народного, що можна побачити на традиційному українському одязі і в українському прикладному мистецтві. Разом з тим, він використовує як яскраві насичені відтінки, так і експериментує з приглушеними півтонами і називає ці колірні сполуки «нервовими клітинами, що створюють відчуття».

 

У 2012 році художник став лауреатом Шевченківської премії в номінації «Образотворче мистецтво», за цикл із 50 робіт «Український мотив», присвячений пейзажам різних регіонів України.

 

2016 року Анатолій Криволап заснував премію, якою відзначать студентів у живопису, графіці і пластичному мистецтві. Лауреат може використати кошти на поїздку в провідні музеї світу, щоб швидше знайти себе в координатах світового живопису.

 

З 2016 року, протягом шести років, митець розписував православну церкву в селі Липівка Макарівської територіальної громади Бучанського району  під Києвом, намагаючись наповнити її духом світла і радості. Але під час вторгнення російських військ церква була зруйнована.

 

Персональні виставки Криволапа – це завжди аншлаг, а їх було 78. Його роботи займають почесне місце в музейних колекціях багатьох країн світу та є у зібраннях майже всіх відомих українських колекціонерів сучасного мистецтва. Близько десяти полотен майстра зберігається в Національному художньому музеї України. Одна велика робота є у Віденському музеї історії мистецтв. І навіть у будинку-музеї Пола Маккартні в Ліверпулі є його картини.

 

Початок російського вторгнення Анатолій Криволап зустрів в селі Засупоївка Яготинської територіальної громади Бориспільського району, де з 2000 року знаходиться його художня майстерня. Він разом з багатьма митцями долучився до підтримки ЗСУ, передавши понад 150 тисяч доларів на придбання дронів, автомобілів швидкої допомоги та військового озброєння.

 

Своє натхнення Анатолій Криволап черпає в природі, яку вважає своєю головною музою і пристрастю.  «…я не малюю власне пейзаж, а створюю емоційний простір» – так про свою творчість говорить, один із символів сучасного українського мистецтва, родом з Київщини.